Καμπανάκι Πάουελ για πληθωρισμό και αγορά εργασίας, ενώ δεν βλέπει αύξηση των επιτοκίων

Η νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed και οι προειδοποιήσεις Πάουελ επιβεβαιώνουν το ρευστό κλίμα στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ

Ο Τζερόμ Πάοευλ © EPA/JIM LO SCALZO

Ο Διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων, εξήγησε στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης, τους λόγους για τους οποίους η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση. Όπως ήταν αναμενόμενο δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για την οικονομία και έδωσε τις απαντήσεις του.

Υπενθυμίζουμε πως η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με το εύρος δανεισμού να διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%-3,75%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική μείωση επιτοκίων από τη Fed.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ελπίζουμε πάντα ότι τα δεδομένα θα μας δώσουν μια σαφή εικόνα… Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομία. Αυτές οι μετρήσεις είναι υψηλότερες από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς ο πληθωρισμός για τα αγαθά έχει αυξηθεί, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των δασμών», είπε στο αρχικό του σχόλιο ο Πάουελ.

Δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει μονοπάτι χωρίς κίνδυνο για την πολιτική της Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται την ένταση μεταξύ των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

«Ένα λογικό σενάριο είναι ότι οι επιπτώσεις των δασμών στον πληθωρισμό θα είναι σχετικά βραχύβιες, ουσιαστικά μια εφάπαξ μετατόπιση του επιπέδου των τιμών», τόνισε.

«Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι μια εφάπαξ αύξηση του επιπέδου των τιμών δεν θα μετατραπεί σε συνεχιζόμενο πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά με τους κινδύνους πτωτικής τάσης για την απασχόληση να έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί. Το πλαίσιό μας μας καλεί να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση στην προώθηση και των δύο πλευρών της διπλής μας εντολής».

«Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα και επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι έχοντας μειώσει το επιτόκιο πολιτικής μας κατά 75 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο και 175 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το επιτόκιο της Fed βρίσκεται πλέον εντός ενός ευρέος φάσματος εκτιμήσεων για την ουδέτερη τιμή του και είμαστε σε καλή θέση να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η οικονομία», είπε επίσης.

Όταν ρωτήθηκε αν η ευρύτερη διαφωνία μεταξύ των προέδρων της Fed ανεβάζει τον πήχη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, ο Πάουελ είπε ότι «εκείνο που επικρατεί στις σκέψεις όλων είναι πως υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την αγορά εργασίας. Και οι διαφορές απόψεων στρέφονται εκεί που παρατηρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό είναι που θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια κατάσταση», τόνισε.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η Fed βρίσκεται σε σημείο όπου οι διαφωνίες είναι αντιπαραγωγικές. Είπε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να υποστηρίξει οποιαδήποτε πλευρά του επιχειρήματος πολιτικής.

Για το lockdown είπε: «Τα δεδομένα ενδέχεται να είναι παραμορφωμένα, όχι απλώς πιο ασταθή, λόγω της ανομοιογενούς συλλογής δεδομένων κατά τη διάρκεια του lockdown της κυβέρνησης». Ωστόσο, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμα μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια, ο Πάουελ είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι το βασικό σενάριο πλέον. «Δεν νομίζω ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι η βασική υπόθεση κανενός σε αυτό το σημείο. Δεν το ακούω αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για την τεχνητή νοημοσύνη είπε πως «είναι λίγο βιαστικό να αποδώσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας στην τεχνητή νοημοσύνη και δεν εμφανίζεται ακόμη κάτι τέτοιο στα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου ο Πάουελ ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Fed μετά από τον Μάιο του 2026 (η ιδιότητά του ως μέλους στο διοικητικό συμβούλιο διαρκεί έως το 2028) και είπε ότι η μόνη του σκέψη τώρα είναι να διευθύνει τη Fed μέχρι τον Μάιο και δεν έχει κανένα σχόλιο πέρα ​​από αυτό. «Είμαι επικεντρωμένος στον χρόνο που μου απομένει ως πρόεδρος», τόνισε και συμπλήρωσε πως θέλει να παραδώσει τη θέση στον διάδοχό του με την οικονομία να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. «Αυτό θέλω», είπε.