Societe Generale: Επαναγορά μετοχών 1,5 δισ. μετά τα ισχυρά κέρδη τριμήνου

Η Societe Generale ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση των καθαρών κερδών κατά 36% στα 1,42 δισ. στο δ' τρίμηνο

Ο Σλάβομιρ Κρούπα, ο CEO της Societe Generale ©

Η Societe Generale, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2025 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σλάβομιρ Κρούπα να επιμένει στη στρατηγική ενίσχυσης των αποδόσεων προς τους μετόχους, η γαλλική τράπεζα επιβεβαιώνει τη στροφή της από τη συγκράτηση κεφαλαίου στην ανάπτυξη, την πειθαρχία κόστους και τη δημιουργία αξίας για τους επενδυτές.

Τα καθαρά έσοδα της Societe Generale το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 36% σε 1,42 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν 1,22 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι δραστηριότητες συναλλαγών σε μετοχές και προϊόντα σταθερού εισοδήματος κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων. Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε αναθεωρημένο στόχο κερδοφορίας για το 2026, θέτοντας την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 10%.

1,42 δισ. τα καθαρά κέρδη της Société Générale στο τρίμηνο

Τα καθαρά κέρδη της Société Générale κατέγραψαν άνοδο 36% το τέταρτο τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 1,42 δισ. ευρώ και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,22 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Κρούπα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το 2023, έχει μετατοπίσει την προσοχή του από τη διατήρηση του κεφαλαίου στην αρχή της θητείας του προς την ανάπτυξη και τις αποδόσεις.

Ο δανειστής με έδρα το Παρίσι εξακολουθεί επίσης να επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών, αφού έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας στη Γαλλία έως το τέλος του επόμενου έτους.

Οι μετοχές της SocGen υπεραπέδωσαν σε σχέση με τους κύριους ευρωπαίους ανταγωνιστές της πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 150%. Η τιμή της μετοχής του δανειστή στο Παρίσι έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% από την αρχή του έτους.

Ανανέωση θητείας Κρούπα για τέσσερα χρόνια

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι ανανέωσε τη θητεία του Κρούπα ως CEO για τέσσερα χρόνια, με έναρξη το 2027. Το διοικητικό συμβούλιο «είναι ευγνώμον» για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση του κόστους που επιτεύχθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος Lorenzo Bini Smaghi σε ανακοίνωση.

Τα έσοδα της SocGen από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι συναλλαγές μετοχών σημείωσαν πτώση 5,3%, με τη μείωση της δραστηριότητας στην Ευρώπη και την Ασία να αντισταθμίζει την αύξηση των εσόδων στην Αμερική.

Η ανταγωνιστική BNP Paribas SA σημείωσε αύξηση 5% στις συναλλαγές μετοχών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και για τις δύο, η πρόσφατη πτώση του δολαρίου θα έχει επηρεάσει τα έσοδα από συναλλαγές που αναφέρονται σε ευρώ.

Σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street ανέφεραν συνολική αύξηση 4% στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και 21% στις συναλλαγές μετοχών.

Τα έξοδα της SocGen ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα το τέταρτο τρίμηνο.

Η πτώση των επιτοκίων για τους εξαιρετικά δημοφιλείς ρυθμιζόμενους λογαριασμούς ταμιευτηρίου στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ενδέχεται επίσης να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τη SocGen και τις γαλλικές ομολόγους της φέτος.

Η επαναγορά που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με βάση τα κέρδη του 2025, συνοδεύει δύο έκτακτα προγράμματα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!