Μυλωνάς (ΕΤΕ): Επιστροφή κερδών 1 δισ. στους μετόχους, σύντομα ανακοινώνει το επόμενο βήμα στις ασφάλειες

Στο 60% (700 εκατ.) το payout ratio της Εθνικής, θα συμπληρωθεί με 300 εκατ. μέσω buy back. Τις προσεχείς ημέρες ανακοινώνεται εθελούσια έξοδος

Παύλος Μυλωνάς © Εθνική Τράπεζα

Συνολική διανομή κερδών στους μετόχους της που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2025 της Εθνικής Τράπεζας. Όπως είπε, το ποσοστό διανομής κερδών ανέρχεται σε 60% που αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ (77 σεντς ανά μετοχή) και το οποίο απαρτίζεται κατά 40% (500 εκατ. ευρώ , 0,51 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά) και 20% (200 εκατ. ευρώ, 0,26 ευρώ/μετοχή) μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών, ενώ η Διοίκηση θα εισηγηθεί στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, πρόσθετη διανομή 300 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσω buy back. Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που «τρέχει» έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 80% και τον Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Μυλωνάς προέταξε την συνέχιση τα επόμενα χρόνια υψηλών ανταμοιβών στους μετόχους, ερωτώμενος, ωστόσο, αν η Τράπεζα θα επιλέξει να αξιοποιήσει τα υπερβάλλοντα κεφάλαιά της μέσω διανομών ή εξαγορών/συγχωνεύσεων, είπε ότι θα προτιμηθούν οι εξαγορές, εφόσον είναι υψηλής ποιότητας και προσδίδουν αξία στην Τράπεζα και τους μετόχους της. Όπως σημειώθηκε, αν η Τράπεζα αξιοποιήσει πλήρως την δυναμική του ομολόγου ΑΤ1 που εξέδωσε στις αρχές Φεβρουαρίου (500 εκατ. ευρώ), τότε ο δείκτης CET1 αναμένεται να υποχωρήσει στο 14% ή και 13%.

Προλαμβάνοντας τις ερωτήσεις των αναλυτών για το πώς θα κινηθεί η εθνική Τράπεζα στον τομέα του bancassurance, ο κ. Μυλωνάς ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή, καθώς η Τράπεζα βρίσκεται στην διαδικασία επιλογής «παρτενέρ» στις ασφάλειες και θα ανακοινώσει την επιλογή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τις επόμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ερωτώμενη η Διοίκηση και για τις επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του ν. Κατσέλη, απάντησε ότι δεν διαφοροποιείται από τις δηλώσεις που έκαναν προηγουμένως οι Διοικήσεις της Πειραιώς και της Eurobank ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στον ισολογισμό ακόμη και σε περίπτωση αναδρομικότητας.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στους στόχους τριετίας της Τράπεζας, οι οποίοι προβλέπουν πιστωτική επέκταση άνω των 10 δις. ευρώ ετησίως μέχρι το 2028, αύξηση των επιτοκιακών εσόδων με ετήσιο ρυθμό 7% και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω των 290 μ.β., αύξηση των προμηθειών σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 2%, δείκτη κόστους προς έσοδα 36%, δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 17% και κέρδη ανά μετοχή άνω των 1,70 ευρώ.

«Φιλοδοξούμε να επιτύχουμε υψηλή αλλά διατηρήσιμη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE), η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 17% στο τέλος του 2028, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες προκειμένου να επιταχύνουμε την καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδα άνω των €10 δισ. εντός της επόμενης τριετίας. Παράλληλα, αναμένουμε τη διατήρηση της δυναμικής στα έσοδα από προμήθειες σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά, καθώς ενισχύουμε τις σταυροειδείς πωλήσεις. Τα κόστη μας θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών μας επενδύσεων στην τεχνολογία έχει ολοκληρωθεί. Η αυξανόμενη κερδοφορία θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, τροφοδοτώντας την ισχυρή οργανική μας ανάπτυξη, καθώς και υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Παρ’ όλα αυτά, το επιχειρηματικό μας σχέδιο στοχεύει σε δείκτη CET1 κάτω από 16% στο τέλος του 2028, διατηρώντας επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και τη στρατηγική μας ευελιξία», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Όπως σημείωσε ο CEO της ΕΤΕ, η Εθνική έχει επιτύχει όλους τους στόχους που είχε αναθεωρήσει ανοδικά δύο φορές, τον Φεβρουάριο και Ιούλιο του 2025, ενώ έχει υπερβεί τους στόχους για την αύξηση των νέων χορηγήσεων (+ 3,5 δις ευρώ το 2025 από στόχο για άνω των 2,5 δις.), για την αύξηση των προμηθειών (+10% το 2025 έναντι στόχου για άνω του 8%), για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (40 μ.β. έναντι στόχου για μικρότερο ων 50 και 45 μ.β.) και τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 15,5% (έναντι στόχων για άνω του 13% και του 15%).