Ψάλτης: Αναγκαία η Ενωση Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη

«Ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις 400 δισ. ευρώ χρηματοδοτούν τις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», τόνισε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Ο Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha Bank

Την ανάγκη της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη τόνισε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην ΕΕ έρχεται κατά 75% από τις τράπεζες, ενώ το ίδιο ποσοστό στις ΗΠΑ χρηματοδοτείται από τις κεφαλαιαγορές.

«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν καταθέσεις των πελατών τους και πρέπει να είναι συντηρητικές, δεν μπορούν να διαθέσουν π.χ. τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται για την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι τιτλοποιήσεις θα ήταν μία λύση προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, αυτό που θα λύσει το πρόβλημα είναι η Ένωση των Κεφαλαιαγορών.

«Υπάρχουν στην Ευρώπη κεφάλαια για επενδύσεις, 400 δισ. ευρώ αποταμιεύσεων Ευρωπαίων πηγαίνουν στις ΗΠΑ και τροφοδοτούν την ανάπτυξη των Ην. Πολιτειών Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Όπως είπε, η Ενωση Κεφαλαιαγορών έχει καθυστερήσει στην ΕΕ καθώς υπάρχει ασυμφωνία για το ποιος θα έχει την εποπτεία, τα κράτη δεν θέλουν να αποποιηθούν φόρους, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θέλουν να επενδύουν στη χώρα τους.

Παράλληλα, και στην Τραπεζική Ένωση υπάρχει πολυδιάσπαση. Η Ευρώπη έχει επιλέξει την εθνική σταθερότητα έναντι της ένωσης, με αποτέλεσμα ενώ 10 χρόνια πριν υπήρχαν ευρωπαϊκές τράπεζες στις δέκα κορυφαίες του κόσμου, σήμερα μια πεντάδα βρίσκεται μόλις στην εικοσάδα. Στην Ευρώπη δεν έχει επιτύχει η αγορά, έχει αποτύχει το κανονιστικό σύστημα, τόνισε ο κ. Ψάλτης.