Προς το τέλος του μήνα η αγορά θα έχει λεπτομερή στοιχεία για το πώς πήγε το πρώτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες. Ένα τρίμηνο, που τουλάχιστον, σύμφωνα με τις άτυπες εκτιμήσεις τραπεζιτών, δεν έχει εμφανώς επηρεασθεί από τα δύο μεγάλα «δεινά» του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, κάτι που πιθανότατα θα αρχίσει να φαίνεται τους μήνες που ακολούθησαν μετά το κλείσιμο του τριμήνου.
Ο Μάρτιος τουλάχιστον για τα νοικοκυριά σηματοδοτήθηκε από αύξηση καταθέσεων, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, που περιλαμβάνει βέβαια και την ανασφάλεια για το τι «μέλλει γενέσθαι».
Όπως σκιαγραφούν το πορτραίτο του τριμήνου τραπεζικές πηγές, οι πρώτοι μήνες του έτους, ήταν αρκετά «δυνατοί» για το τραπεζικό σύστημα, με την έννοια ότι δεν ανακόπηκε η ροή των νέων χρηματοδοτήσεων, τουναντίον, σε κάποιους τομείς, υπήρξε και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για νέα δάνεια και επιμέρους αύξηση μεριδίου. Όπως για παράδειγμα στη στεγαστική πίστη, που αποτελεί έναν τομέα που έχει πάρει τα πάνω του πρόσφατα, ίσως και λόγω χαμηλών ακόμη επιτοκίων, ίσως και λόγω εντονότερης διαφημιστικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια εικόνα ισχύει για κάθε είδους δάνειο. Περισσότερο παγωμένες οι μεσαίες επιχειρήσεις, ίσως αναστέλλουν για πιο ασφαλείς ημέρες τα δανειακά τους ανοίγματα, την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση και αύξηση των ορίων στις γραμμές πίστωσης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα διάφορα προγράμματα στήριξης που τους αναλογούν.
Με μεγάλη προσοχή κινούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να εντάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται και εν μέρει διστακτικές για το timing. Κατά περίπτωση και ανάλογα την επένδυση, οι μεγάλες επιχειρήσεις ή σπεύδουν να κλείσουν το φάκελο (ειδικά στον κλάδο του τουρισμού ή για επενδυτικά πλάνα που δεν επιδέχονται καθυστέρησης) ή κινούνται λίγο πιο αργά, όσες δεν βιάζονται και δεν θέλουν να εκτεθούν σε νέο δανεισμό, γνωρίζοντας άλλωστε ότι έχουν την πολυτέλεια χρόνου ως το τέλος 2026 (για την ολοκλήρωση της επένδυσης).
Μόλις πριν το Πάσχα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου , παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των επαφών της διοίκησης με τους ξένους επενδυτές στα διάφορα roadshows που προηγήθηκαν αναφορικά με το αναθεωρημένο business plan 2022-2025, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ακόμη και ο Μάρτιος, ήταν ένας καλός μήνας για τις τράπεζες και το μήνυμα αυτό μετεφέρθη στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης.
Όπως ο κ. Χρήστος Μεγάλου έτσι και άλλοι Έλληνες τραπεζίτες συμμερίζονται την άποψη αυτή και εκτιμούν ότι τουλάχιστον για μέχρι το Μάρτιο, δεν υπήρξε αρνητική επίδραση από τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν διαχειρίσιμη μια αύξηση της πιθανότητας αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.
Θετικό αναμένεται να βγει το πρώτο τρίμηνο και από την πλευρά των εσόδων σε επιμέρους τομείς, όπως πάλι στην στεγαστική πίστη όπου η μεγαλύτερη παραγωγή στεγαστικών δανείων έχει φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τόκους. Αυξάνονται τα υπόλοιπα των δανείων, πολλαπλασιάζονται τα έσοδα από τόκους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αποτελέσματα πρώτο τριμήνου θα ανακοινώσει η Eurobank στις 25 Μαΐου το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και την επόμενη ημέρα, 26 Μαΐου η Alpha Bank, επίσης μετά τη συνεδρίαση του ΧΑ. Αμέσως, θα ακολουθήσουν οι τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων.