Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SVB) αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης παρά την αναταραχή με την Credit Suisse

SNB, Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ©EP ANTHONY ANEX

Στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SVB), ανεβάζοντάς το στα επίπεδα του 1,5%.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του βασικού επιτοκίου της SNB, ενώ η παραπάνω κίνηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών, μετά και τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην οικονομία της Ελβετίας εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχουν θέσει ως όριο οι χαράκτες νομισματικής πολιτικής, καθώς τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 3,4%, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τον Σεπτέμβριο τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, ενώ τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από την δεινή θέση στην οποία περιήλθε η Credit Suisse, με την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως να εξαγοράζεται τελικά από την επίσης ελβετική UBS έναντι 3 δισ. φράγκων