Μία απλή τροπολογία είναι ικανή να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων και να ανοίξει τον δρόμο σε περισσότερα ξένα funds να μπουν στο «παιχνίδι» της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων.
Με την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 64 του ν. 4548/2018, αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ευελιξία και το χρόνο διαχείρισης των «κόκκινων» ομολογιακών- μεταξύ των άλλων επισφαλών δανείων – και μία νέα πηγή εσόδων αποκαλύπτεται για τις Ειδικές Εταιρίες Διαχείρισης, τους επονομαζόμενους servicers.
Η περίμετρος των τιτλοποιήσεων διευρύνεται περαιτέρω , υπό την έννοια της δυνατότητας διαχείρισης από τις Ειδικές Εταιρίες ενός μεγάλου εύρους δανείων, χωρίς την «συνεισφορά» των τραπεζών για το κομμάτι των ομολογιακών δανείων που ήταν απαραίτητη ως συνυπογραφή έως σήμερα.
Με απλά λόγια, μέχρι σήμερα μία τράπεζα διατηρούσε το ρόλο του agent για το ομολογιακό δάνειο μιας επιχείρησης που τηρούσε στα βιβλία της και όταν αυτό, μέσω μιας τιτλοποίησης πέρναγε στη διαχείριση μιας Ειδικής Εταιρίας, τότε υπήρχε εκ των πραγμάτων, καθυστέρηση, δυστοκία και γραφειοκρατία.
Θα έπρεπε για τις ομολογίες ενός κοινοπρακτικού δανείου , να συνευρίσκονται , να συνυπογράφουν και να συναποφασίζουν και οι εταιρίες servicers και οι τράπεζες. Με την τροποποίηση του Νόμου, το θέμα αυτό γίνεται πολύ πιο απλό, επιτρέποντας μια ευέλικτη διαδικασία , άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία. Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει και τον ίδιο τον αγοραστή, το fund, που στην τελική όταν αγοράζει κάποιο τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, δεν θέλει να «έχει και στο κεφάλι του» την ευθύνη του συντονισμού των τραπεζών με τους διαχειριστές και μια τριμερή στην ουσία κατάσταση.
Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι ότι αυξάνονται τα έσοδα των servicers. Γιατί; Διότι σε ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας το λαμβάνει ο agent, δηλαδή μέχρι πρότινος η Τράπεζα που είχε αναλάβει την έκδοση του κοινοπρακτικού. Τώρα, τα έσοδα αυτά θα τα εισπράττουν οι servicers.
Με αυτή την έννοια, διευρύνεται η παλέτα των τιτλοποιήσεων προς διαχείριση και διευκολύνεται η διαδικασία, σε ευελιξία και χρόνο. Τα άλλα βασικά στοιχεία, παραμένουν. Όπως ότι την τιτλοποίηση την κάνει η Τράπεζα, το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο το αγοράζει κάποιο σχετικό με το χώρο fund (10 – 15 είναι σε όλη τη διεθνή κοινότητα) και το οποίο επιλέγει τον servicer που επιθυμεί, στον οποίο και αναθέτει τη διαχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 108 που τροποποιεί το άρθρο 64 του Ν. 4548/2018), με την οποία επιτρέπεται η ανάληψη ρόλου εκπροσώπου σε Ομολογιακά Δάνεια από Εταιρείες Διαχείρισης του Ν. 4354/2015.