THEPOWERGAME

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει ο «χορός» των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με την Πειραιώς να ανοίγει πρώτη την αυλαία, την Τρίτη 25 Μαΐου, τις Eurobank και Alpha Bank να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη την Πέμπτη 27 του μηνός και την Εθνική Τράπεζα, να ολοκληρώνει τις ανακοινώσεις, την Παρασκευή 28 Μαΐου, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει το επόμενο δεκαήμερο την τιμητική του.
Οι ξένοι αναλυτές έχουν ήδη σημειώσει στην ατζέντα τους τις ακριβείς ώρες των τηλεδιασκέψεων που θα ακολουθήσουν τις επίσημες ανακοινώσεις. Εγχώριοι και ξένοι οίκοι, έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα και έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνουν…τις ερωτήσεις τους, μιας που αυτό το πρώτο τρίμηνο δεν είναι σαν το περσινό.
Πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τραπεζών, η χώρα και κατ’ επέκταση η οικονομία μετρούσε ήδη ένα δίμηνο…πανδημίας. Κανείς όμως δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι έναν χρόνο μετά, θα αποτελούσε έννοια των οικονομικών αναλυτών η πορεία εμβολιασμού ολόκληρου του πλανήτη και αυτό θα συζητιόταν σε όλες τις παρουσιάσεις!
Όπως φάνηκε και στις ερωτήσεις των επενδυτών στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του 2020, πέρα από θέματα κεφαλαιακής επάρκειας και κόκκινων δανείων, έγινε ειδική μνεία στα μέτρα και την αντιμετώπιση του ιού καθώς και στις εκτιμήσεις των τραπεζών για τη δανειακή εξυπηρέτηση εκ μέρους των πελατών τους, εξαιτίας της covid.
Έχει από μόνο του ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι εικόνα, τι στοιχεία και τι είδους επίπτωση, μπορεί να έχει γράψει το φετινό πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, αναφορικά με τυχόν επιπτώσεις από την πανδημία. Όλο το θέμα επικεντρώνεται σε πιθανή αύξηση νέων επισφαλειών και στις κινήσεις των τραπεζών για την αντιμετώπισή τους.
Στο μέτωπο αυτό όμως, είναι που οι ίδιες οι τράπεζες κάνουν τα πιο τολμηρά βήματα. Με μεγάλης έκτασης τιτλοποιήσεις εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους και αυτό φαίνεται ανά τρίμηνο. Ενδείξεις σοβαρής επιδείνωσης μεγεθών λόγω πανδημίας δεν φαίνεται να υπάρχουν και μάλιστα οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι το σύνολο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να υπολείπεται της αρχικής πρόβλεψης.
Αντίθετα, υπάρχουν τομείς όπως οι καταθέσεις, ή τα έσοδα από τόκους και προμήθειες που μπορεί και να κινήθηκαν ανοδικά. Ειδικά στο μέτωπο των καταθέσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων ετών.