Η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ Fed στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι για υψηλότερη ανεργία και πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.
Ο Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την ενίσχυση των καθοδικών κινδύνων για την οικονομία, δηλώνοντας πως «το ένστικτό μου λέει ότι η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι εξαιρετικά αυξημένη. Οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν ενταθεί», μιλώντας στους ρεπόρτερ
«Οι κίνδυνοι για υψηλότερη ανεργία και υψηλότερο πληθωρισμό φαίνεται να έχουν αυξηθεί και πιστεύουμε ότι η παρούσα στάση της νομισματικής πολιτικής μάς τοποθετεί σε καλή θέση ώστε να ανταποκριθούμε έγκαιρα σε ενδεχόμενες οικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα τρέχοντα επίπεδα δασμών που έχουν ανακοινωθεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πιθανή αύξηση του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού, που σημαίνει τάση στασιμοπληθωρισμού.
«Εάν οι μεγάλες αυξήσεις στους δασμούς που έχουν ανακοινωθεί παραμείνουν σε ισχύ, είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας. Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες, αντικατοπτρίζοντας μια μία φορά μετατόπιση στο επίπεδο των τιμών. Είναι επίσης πιθανό οι πληθωριστικές επιπτώσεις να είναι πιο επίμονες».
«Μη βιαστούμε με τα επιτόκια, τα σχόλια Τραμπ δεν επηρεάζουν τη δουλειά μας»
«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να βιαστούμε να προσαρμόσουμε τα επιτόκια. Ενώ οι συνθήκες μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα, αυτή τη στιγμή η κατάλληλη προσέγγιση είναι να περιμένουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Όταν τα πράγματα αναπτυχθούν, θα μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα αν είναι κατάλληλο», είπε ο Πάουελ.
Οι εκκλήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των επιτοκίων δεν επηρεάζουν «καθόλου» το έργο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ούτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί:
«Πάντα θα κάνουμε το ίδιο πράγμα: θα χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για να προωθούμε τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών προς όφελος του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Πάουελ. «Θα λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα οικονομικά δεδομένα, τις προοπτικές, την ισορροπία των κινδύνων — και τίποτε άλλο. Αυτό είναι το μόνο που θα εξετάζουμε».
«Η οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή θέση, με τον πληθωρισμό να κινείται κάπως πάνω από τον στόχο του 2%. Η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής μας αφήνει σε καλή θέση για να ανταποκριθούμε έγκαιρα σε πιθανές εξελίξεις στην οικονομία».
Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να γνωρίζουμε ποια πλευρά της διπλής εντολής της Federal Reserve, δηλαδή η υψηλή απασχόληση ή η σταθερότητα των τιμών, είναι πιο σημαντική. «Είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε», είπε.
Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι το επιτόκιο πολιτικής βρίσκεται σε καλό σημείο, ενώ η κεντρική τράπεζα περιμένει σαφήνεια για το ποια θα είναι η πολιτική των δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είπε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική της Fed είναι «μόνο μέτρια περιοριστική» και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα.
«Αυτό μας αφήνει σε μια καλή θέση για να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο Πάουελ αναφερόμενος στα τρέχοντα επίπεδα δανεισμού εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από τους δασμούς. «Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να βιαστούμε. Θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί».
θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε «καλή θέση» για να παρακολουθήσει πώς θα εξελιχθεί η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ:
«Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε, και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλή θέση για να περιμένουμε και να δούμε. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Η οικονομία είναι ανθεκτική. Πηγαίνει αρκετά καλά. Η νομισματική μας πολιτική είναι καλά τοποθετημένη. Το κόστος της αναμονής είναι σχετικά χαμηλό», ανέφερε ο Πάουελ. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο θα διαρκέσει, αλλά προς το παρόν φαίνεται ξεκάθαρη η απόφασή μας να περιμένουμε, να παρακολουθούμε και να βλέπουμε».