Στην τελική ευθεία για το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά έχει μπει η Snappi, η πρώτη ελληνική neobank με άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 10.000 αιτήσεις στη λίστα αναμονής, πριν από το επίσημο λανσάρισμα, που τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Η διοίκηση της πρώτης αμιγώς ψηφιακής ελληνικής τράπεζας -προϊόν επιχειρηματικής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με τη Natech- διά στόματος της διευθύνουσας συμβούλου, Gabriella Kindert, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από την υποδοχή που έχουν επιφυλάξει οι χρήστες στην εφαρμογή, η οποία, σημειωτέον, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο.
Η CEO της Snappi, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το road map και την κουλτούρα της, σημείωσε χθες ότι μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 θα ενεργοποιηθεί το «Snappi Hub», το φυσικό «στρατηγείο» της neobank στην πλατεία Κοραή, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης και στήριξης των πελατών σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.
«Όλα ξεκινούν από τον πελάτη», ήταν το μήνυμα με το οποίο άνοιξε την παρουσίασή της η Gabriella Kinder, υπογραμμίζοντας πως η ταχύτητα προσαρμογής και η εστίαση στις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Μιλώντας για το όραμα, τους στόχους και τη θέση της Snappi έναντι του ανταγωνισμού, η ίδια εξήγησε ότι η neobank διαφοροποιείται όχι μόνο τεχνολογικά, αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που διαβλέπει στην Ελλάδα για ένα νέο ψηφιακό banking. «Η Snappi γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και fintechs, προσφέροντας μια ψηφιακή εμπειρία που οι παραδοσιακές τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πλήρως», τόνισε η επικεφαλής της Snappi.
Επόμενα βήματα και εξωστρέφεια
Σύμφωνα με το business plan της, η Snappi στοχεύει σε πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες στην Ελλάδα έως το 2027 και συνολικά 1,4 εκατ. στην Ευρώπη, ο πήχης για το 2028 μπαίνει στο 1,9 εκατ., ενώ προσβλέπει σε breakeven το 2027. Η Snappi διατηρεί ανοιχτό ορίζοντα εξωστρέφειας, κοιτώντας ήδη σε ποιες αγορές, πιθανώς στη ΝΑ Ευρώπη, θα μπορούσε να αναπτύξει τις υπηρεσίες της.
«Η τραπεζική είναι μια σοβαρή δουλειά και απαιτεί μια σοβαρή επένδυση», απάντησε χθες η CEO της Snappi, κληθείσα να σχολιάσει το ύψος της επένδυσης για την πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα, σημειώνοντας ότι το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι ο συνδυασμός της αξιοπιστίας ενός τραπεζικού ιδρύματος με την καινοτομία μιας fintech.
Onboarding σε 5 λεπτά και χαμηλότερες χρεώσεις
Σύμφωνα με την ομάδα της Snappi, η ελληνική neobank θα προσφέρει μια ψηφιακή τραπεζική εμπειρία όπου η δημιουργία λογαριασμού διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε πληρωμές, λογαριασμούς αποταμίευσης, εικονικές και φυσικές χρεωστικές κάρτες, ενώ σταδιακά θα χορηγεί και άτοκα δάνεια, με άμεσες εγκρίσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Snappi -όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της- ξεκινά με χρεωστική -και όχι με πιστωτική- κάρτα, με προοπτική να προσφέρει επενδυτικές υπηρεσίες και να εξελίξει το offering της σταδιακά, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων fintech. Στοχεύει σε χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ θα προσφέρει ανταγωνιστικά προγράμματα αποταμίευσης και loyalty schemes για να επιβραβεύει τους πελάτες της.
Όπως τόνισε χθες η CEO της Snappi, προφανής στόχος είναι να ανταγωνιστεί τη Revolut, προσφέροντας σταδιακά όλα τα προϊόντα που διαθέτει, με έμφαση στην εξυπηρέτηση πελατών, η οποία θα είναι επιθετική και 24/7, με ανθρώπινη παρουσία και όχι μόνο μέσω chatbot, και στην ανάπτυξη μη τραπεζικών προϊόντων. Η Snappi θα εξετάσει προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν έχει στα άμεσα πλάνα της τα κρυπτονομίσματα.
Ο ανταγωνισμός
Αναφερόμενη στον ανταγωνισμό, η CEO της Snappi τόνισε ότι ήδη καλύπτει πλήρως τις βασικές λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν ανταγωνιστές, όπως οι Revolut, Klarna, N26 και bunq, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες.
Ο πελάτης αποκτά άμεσα καταθετικό λογαριασμό, με δυνατότητα top up είτε με κάρτα άλλης τράπεζας, είτε μέσω IRIS, ενώ προσφέρεται άμεση έκδοση φυσικής και ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, πλήρως συμβατής με Apple Pay και Google Pay. Οι μεταφορές χρημάτων, οι πληρωμές λογαριασμών και οι live συναλλαγές γίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ το BNPL (Buy Now Pay Later) -σημείο που διαφοροποιεί τη Snappi έναντι του ανταγωνισμού- είναι πλήρως ενσωματωμένο στην πλατφόρμα.