Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Commerzbank ως ανεξάρτητη εταιρεία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η αντίθεση σε μια ενδεχόμενη εξαγορά από την ιταλική UniCredit SpA παραμένει αμετάβλητη υπό τη νέα κυβέρνηση.
«Δεσμευόμαστε για την ανεξαρτησία της Commerzbank», ανέφερε ο Κλίνγκμπαϊλ σε δήλωσή του στο γερμανικό πρακτορείο DPA, την οποία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Η εχθρική συμπεριφορά, όπως αυτή που επέδειξε η UniCredit, είναι απαράδεκτη. Ιδίως όταν πρόκειται για μια συστημικά σημαντική τράπεζα όπως η Commerzbank».
Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών αναμένεται να μετριάσουν τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς —η οποία ορκίστηκε αυτή την εβδομάδα— ενδέχεται να είναι πιο ανοιχτή στην ιδέα εξαγοράς της Commerzbank. Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς είχε επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεσή της.
Η UniCredit ελέγχει περίπου το 28% της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Γερμανίας, κυρίως μέσω παραγώγων. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους εξαγοράς.
Η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε όταν ο Ορσέλ χρησιμοποίησε δημόσια προσφορά κρατικών μετοχών τον Σεπτέμβριο για να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank και στη συνέχεια το αύξησε μέσω παραγώγων. Το Βερολίνο χαρακτήρισε τις κινήσεις «εχθρικές», δεσμεύτηκε να μην πουλήσει άλλες μετοχές στην UniCredit και κάλεσε την ιταλική τράπεζα να αποχωρήσει από τη μετοχική της θέση.
Ο Ορσέλ έχει υπερασπιστεί τις κινήσεις του, υποστηρίζοντας ότι δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του για εξαγορές και ότι η UniCredit είχε επικοινωνήσει με τη γερμανική κυβέρνηση πριν την προσφορά. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει επανειλημμένα τη λήψη απόφασης για την τύχη της συμμετοχής στην Commerzbank, επικαλούμενος αιφνιδιασμό από την αντίδραση του Βερολίνου. Έχει επίσης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκατασταθούν οι σχέσεις μέσω μελλοντικών συνομιλιών.
Η Commerzbank ανακοίνωσε πρόσφατα κέρδη πρώτου τριμήνου που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, ενώ η μετοχή της έφτασε επίσης στο υψηλότερο σημείο της ίδιας περιόδου.