Η UniCredit ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου Αντρέα Ορσέλ, καθώς επιδιώκει πιθανές εξαγορές.
Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο αυξήθηκε σε 2,77 δισ. ευρώ το υψηλότερο στην ιστορία της εταιρείας, όπως ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Η τιμή αυτή συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, που ήταν 2,38 δισ. ευρώ.
Η UniCredit προβλέπει πλέον ετήσια κέρδη άνω των 9,3 δισ. ευρώ και έσοδα περίπου 23,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζει να αυξήσει τις πληρωμές στους μετόχους σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα ενισχύουν τη θέση του Ορσέλ, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει τη UniCredit μέσω συμφωνιών παρά τις αντιξοότητες. Η επιδίωξή του να εξαγοράσει την Commerzbank AG της Γερμανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Βερολίνο, ενώ η ανεπιθύμητη προσφορά του για την Banco BPM SpA της Ιταλίας έχει προκαλέσει αντίσταση στην κυβέρνηση της Ρώμης.
«Έχουμε εξασφαλίσει μια σειρά από ανόργανες δυνατότητες στις αγορές μας, αλλά θα ακολουθήσουμε μόνο εκείνες που βελτιώνουν τη δυνατή και ανθεκτική θέση μας ως ανεξάρτητη τράπεζα», δήλωσε ο Ορσέλ στην ανακοίνωση.
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία πριν από λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ο Ορσέλ έχει απλοποιήσει τις λειτουργίες μειώνοντας θέσεις εργασίας, αναφέρει το Bloomberg, αποχωρώντας από μη αποδοτικές επιχειρήσεις και επανακατανέμοντας πόρους σε πιο κερδοφόρους τομείς. Αυτές οι κινήσεις έχουν ενισχύσει τα κέρδη και επέτρεψαν στη UniCredit να εφαρμόσει μία από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές καταβολής μερισμάτων στην Ευρώπη.
Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της UniCredit ενισχύθηκαν από υψηλότερες αμοιβές και έσοδα από συναλλαγές, καθώς η τράπεζα ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της καταγράφοντας αύξηση στις συναλλαγές. Η μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες βοήθησε επίσης.
Ο δείκτης CET1, που μετρά τη δύναμη του κεφαλαίου και επηρεάζει το ποσό που μπορεί να δαπανήσει η UniCredit για συμφωνίες ή να πληρώσει στους επενδυτές, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 16,1%.