Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες, όπου μέσω τηλεφώνου… επιτήδειοι απειλούν τις καταθέσεις των θυμάτων τους. Ειδικότερα, ο νέος τύπος απάτης γίνεται με μέθοδο γνωστή ως «Caller ID Spoofing», με την οποία οι επίδοξοι απατεώνες καλούν από τηλεφωνικό αριθμό του εξωτερικού, όμως στο κινητό του θύματος ο αριθμός κλήσης μοιάζει ή είναι ο ίδιος με εκείνον της εκάστοτε τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
Από τον Απρίλιο έγινε φραγή εισερχομένων κλήσεων σε μια σειρά από αριθμούς τηλεφώνου με έδρα εκτός Ελλάδας που επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα και πληροφορίες από τους πελάτες των τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα. Οι αριθμοί αυτοί έχουν συλλεχθεί από τις τράπεζες, που έχουν αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα τηλέφωνα ως επικίνδυνα.
Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Το υποψήφιο θύμα δέχεται μια κλήση. Ο αριθμός που εμφανίζεται στην οθόνη του τηλεφώνου είναι ίδιος με αυτόν της τράπεζάς του – και συνήθως αντιστοιχεί στα κεντρικά γραφεία ή στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.
Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο επίδοξος απατεώνας, υποκρινόμενος υπάλληλο του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας.
Απευθύνονται στο υποψήφιο θύμα με το όνομά του και ζητούν στοιχεία, όπως κωδικούς e-banking, ΡΙΝ κάρτας κ.ά.
Ως «δόλωμα» χρησιμοποιούν συνήθως την υποτιθέμενη καταβολή κάποιου επιδόματος και τονίζουν ότι επείγει η αποδοχή του, καθώς διαφορετικά αυτό δεν θα επικυρωθεί. Άλλες φορές κάνουν λόγο για μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ισχυρίζονται ότι θέλουν να διακόψουν μια συναλλαγή απάτης ή μπορεί να ζητήσουν από το υποψήφιο θύμα να πραγματοποιήσει ανάληψη ή μεταφορά χρημάτων από ΑΤΜ.
Επιτήδειοι «ψαρεύουν» θύματα για να αποσπάσουν χρήματα από τραπεζικές καταθέσεις
1.)Κλήση από αριθμό που μοιάζει ή είναι ίδιος με της τράπεζας
2.)Υποκρίνεται υπάλληλο του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών
*Στο μέλλον ακόμη και μίμηση φωνής μέσω… AI
3.)Απευθύνεται στο θύμα με το όνομα του
4.)Ζητάει προσωπικά στοιχεία (κωδικοί e-banking, PIN κάρτας κ.ά.)
Για «δόλωμα»
Υποτιθέμενη καταβολή επιδόματος
Υποτιθέμενες μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες (επιβράβευση πελατών)
Δήθεν διακοπή μιας συναλλαγής απάτης
Ανάληψη ή μεταφορά χρημάτων από ΑΤΜ
Πώς να προστατευτούμε
Διακοπή κλήσης
Κλήση στην τράπεζα από την οποία δήθεν κάλεσαν, για επιβεβαίωση
Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία (username, κωδικούς χρήσης, αριθμούς καρτών, PIN.