Η αναθεώρηση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου σε «θετική» στις 16 Μαΐου δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος των ελληνικών τραπεζών ούτε στις αξιολογήσεις τους, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Η αλλαγή της προοπτικής βασίστηκε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι σε αλλαγές στις μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είχαν ήδη ενσωματωθεί στην εκτίμηση της Fitch.
Η Fitch είχε ήδη αναβαθμίσει τον Απρίλιο 2025 τη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε ‘bbb-’ με σταθερές προοπτικές από ‘bb+’ με θετικές προοπτικές, αντανακλώντας την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η Fitch εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% το 2025 και το 2026 — σημαντικά υψηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη. Η προοπτική αυτή στηρίζεται στην επιταχυνόμενη πορεία των επενδύσεων και στη συγκρατημένα θετική κατανάλωση, παρά τις γενικότερες μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Η κατανάλωση ενισχύεται από την αύξηση των πραγματικών μισθών και τη συνεχιζόμενη πτώση της ανεργίας, η οποία όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι περιορισμένοι, ωστόσο ένα ενδεχόμενο σοκ στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες προσαρμόζονται στο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2025 κατέδειξαν αύξηση της ζήτησης για δάνεια, ιδίως από επιχειρήσεις, καθώς και ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες. Η Fitch εκτιμά ότι οι τάσεις αυτές θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και θα στηρίξουν τη διατήρηση ισχυρών οικονομικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια του 2025.
Η λιανική πίστη —ιδίως η στεγαστική πίστη— παραμένει υποτονική, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη, καθώς ενισχύεται η καταναλωτική ζήτηση, αυξάνονται οι μισθοί και εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, η μεγάλη αναλογία λιανικών δανειοληπτών με ρυθμισμένες οφειλές εξακολουθεί να περιορίζει τη συνολική ζήτηση για νέα δάνεια.
Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου σε ‘BBB’ θα μπορούσε να ωφελήσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, λόγω της σημαντικής έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα και των πιθανών μειώσεων στο κόστος χρηματοδότησης μέσω της διατραπεζικής αγοράς. Ωστόσο, για να προκύψει περαιτέρω αναβάθμιση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος από ‘bbb-’ σε ‘bbb’, θα απαιτηθεί πιο βιώσιμη αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών τόσο στον λιανικό όσο και στον εταιρικό τομέα, καθώς και μεγαλύτερο ιστορικό σταθερής απόδοσης των τραπεζών.
Τον Απρίλιο 2025, η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδότη (Long-Term Issuer Default Ratings) της Eurobank S.A. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος S.A. σε ‘BBB-’ με σταθερές προοπτικές από ‘BB+’ με θετικές προοπτικές, καθώς και των Alpha Bank S.A. και Τράπεζας Πειραιώς S.A. σε ‘BB+’ με θετικές προοπτικές από ‘BB’. Οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούσαν την ενίσχυση των αυτόνομων πιστωτικών τους προφίλ και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος. Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζονται και περιορίζονται από την εκτίμηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Οι θετικές προοπτικές για τις Πειραιώς και Alpha αποτυπώνουν την εκτίμηση ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την επιβάρυνση κεφαλαίων από μη καλυμμένα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, καθώς ολοκληρώνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών τους.