Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), με στόχο την ενίσχυση της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε τελικό προϊόν/υπηρεσία που παράγονται στο Αθηνά και τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα.
Το Μνημόνιο υπεγράφη στα γραφεία διοίκησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας χθες Τετάρτη, από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και γενικό διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά καθηγητή Γιάννη Εμίρη και τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΤ Ισμήνη Παπακυρίλλου.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και της ΕΑΤ αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας με στόχο τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας, την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Αθηνά και τη διασύνδεσή τους με την αγορά σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη διασύνδεση οικοσυστημάτων, καθώς και την αμοιβαία αξιοποίηση υποδομών και εμπειριών, οι δύο φορείς δεσμεύονται να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και στην ενίσχυση των δικτύων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στους εξής τομείς:
- Διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας: Ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων και τεχνοβλαστών του Αθηνά με τη βιομηχανία, επενδυτές και οργανισμούς, μέσω κοινών δράσεων.
- Εκπαίδευση και κατάρτιση: Υλοποίηση κοινών σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης (όπως webinars μέσα από την πλατφόρμα InnoAgora, workshops και bootcamps) σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το blockchain και τα Mεγάλα Δεδομένα.
- Εξωστρέφεια και Δικτύωση: Eνίσχυση της εξωστρέφειας μέσα από την πλατφόρμα InnoAgora που θα λειτουργήσει ως μέσο δικτύωσης, συνδέοντας τους ερευνητικούς τομείς, τους τεχνοβλαστούς και τις start-ups με επενδυτές και στρατηγικούς συνεργάτες, επιταχύνοντας τη διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης και προώθησης καινοτόμων λύσεων στην αγορά.
- Ανάπτυξη συνεργειών και clusters: Δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών του Αθηνά για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών διεθνών σχημάτων, θερμοκοιτίδων, επιταχυντών και συνεργατικών σχηματισμών.
- Υποστήριξη της καινοτομίας σε στρατηγικές δομές: Ενίσχυση συνεργειών με Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Hubs, Επιχειρηματικά Πάρκα, Τεχνοβλαστούς-spin-offs και Competence Centres μέσω κοινών δράσεων.
- Διεθνής συμμετοχή: Ανάδειξη της παρουσίας της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ερευνητικές και αναπτυξιακές κοινοπραξίες.
«Η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώνει δυνάμεις με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας που ενισχύει ουσιαστικά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την έρευνα στην αγορά» δήλωσε σχετικά η Ισμήνη Παπακυρίλλου.
«Μέσα από αυτή τη στρατηγική σύμπραξη, επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τα ερευνητικά αποτελέσματα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να στηρίξουμε με στοχευμένα εργαλεία καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΑΤ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία συνεργειών που ενώνουν την επιστήμη και την τεχνολογία με την ελληνική επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε η ίδια.
Ο Γιάννης Εμίρης υπογράμμισε πως «η συνεργασία των δύο φορέων εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του Αθηνά, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και δυναμικού οικοσυστήματος που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας είτε για τους τεχνοβλαστούς που ξεκινούν από το Ερευνητικό Κέντρο, είτε για νεοφυείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεργαστούν σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Ρομποτικής, Διαχείρισης δεδομένων, Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, και πολλών άλλων ψηφιακών τεχνολογιών Το Αθηνά εστιάζει στις επιστήμες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης, καθώς και τις πολυσχιδείς εφαρμογές τους, και επιθυμεί να στηρίξει κάθε μορφή επιχειρηματικότητας που συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες».