Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Αλμπέρτο Μουσάλεμ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed επικεντρώνονται στη διατήρηση των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών σταθερών, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναμένουν αύξηση τιμών στο προσεχές διάστημα.
«Εμείς στη Fed δεν θέλουμε οι βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Μουσάλεμ την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Αρκάνσας.
Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «θα καθιστούσε το έργο μας δυσκολότερο όσον αφορά την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών».
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έδωσαν αυτή την εβδομάδα σήμα ότι ενδέχεται να παρατείνουν την προσέγγισή τους «αναμονής και παρακολούθησης» όσον αφορά πιθανές μεταβολές στα επιτόκια, καθώς αναζητούν σαφέστερη εικόνα για τους δασμούς και τον αντίκτυπό τους στην αμερικανική οικονομία.
Οι δασμοί αναμένεται ευρέως να συνεισφέρουν στην αύξηση του πληθωρισμού και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των δύο βασικών εντολών της Fed:
- Σταθερότητα τιμών και
- Μέγιστη απασχόληση.
Αυτή η αβεβαιότητα ενισχύει την πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μεγαλύτερο διάστημα, περιμένοντας περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις των εμπορικών πολιτικών και της πορείας του πληθωρισμού.
«Οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται βραχυπρόθεσμα και ορισμένοι μακροπρόθεσμοι δείκτες πληθωριστικών προσδοκιών επίσης κινούνται ανοδικά, ενώ οι περισσότεροι άλλοι παραμένουν σταθεροί», δήλωσε ο Αλμπέρτο Μουσάλεμ, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις.
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αύξησε την πίεση στις πληθωριστικές προσδοκίες, απειλώντας με δασμό 50% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου, και δηλώνοντας ότι θα επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 25% στην Apple, αν δεν κατασκευάζει τα iPhone της στις ΗΠΑ.
Ο Mουσάλεμ ανέφερε επίσης ότι είναι απίθανο τα επιτόκια να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα εντός της επόμενης δεκαετίας.
«Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι το πολύ μία στις πέντε», είπε χαρακτηριστικά. «Διαχειριζόμαστε μια διαφορετική οικονομία πλέον».