Τουρκία: Μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα με αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών

Νέα μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία, που απαντάει με αύξηση αποθεματικών στην πίεση της λίρας. Η δυναμική στάση του Καραχάν

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν © EPA/NECATI SAVAS

Σε μια κρίσιμη κίνηση στρατηγικής προχώρησε σήμερα Σάββατο(24/5) η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας καθώς αποφάσισε να αυξήσει τα ποσοστά υποχρεωτικών αποθεματικών επί των βραχυπρόθεσμων εξωτερικών υποχρεώσεων των τραπεζών, επιχειρώντας να αποτρέψει τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα από το να αντλούν φθηνή λίρα από τις αγορές του εξωτερικού.

Ειδικότερα, η Τράπεζα αιφνιδιαστικά πήρε την απόφαση να αυξήσει το ποσοστό υποχρεωτικού αποθεματικού στο 18% για υποχρεώσεις διάρκειας έως έναν μήνα σε λίρα, που προκύπτουν από συναλλαγές repos και δανεισμό από το εξωτερικό, και στο 14% για υποχρεώσεις διάρκειας έως τριών μηνών. Προηγουμένως, το σχετικό ποσοστό βρισκόταν στο 12% για λήξεις έως και ενός έτους στις αντίστοιχες κατηγορίες συναλλαγών.

Και όλα τα παραπάνω, καθόσον οι τουρκικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιούν τις offshore συναλλαγές repos και τα εξωτερικά δάνεια για να αποκτήσουν λίρα με χαμηλότερο κόστος στο εξωτερικό.

Μετά τη σκληρή ρητορική που υιοθέτησε την Πέμπτη ο διοικητής, Φατίχ Καραχάν κατά την τριμηνιαία παρουσίαση των νέων προβλέψεων της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η προσδοκώμενη προθεσμιακή απόδοση της τουρκικής λίρας για την επόμενη ημέρα υποχώρησε απότομα, υποδηλώνοντας αφθονία ρευστότητας σε λίρα στις αγορές του εξωτερικού. Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 46%, ενώ τον Μάιο αξιοποιούσε συχνά το παράθυρο δανεισμού μίας νύχτας με επιτόκιο 49%.

Χαρακτηριστικές επί του θέματος ήταν οι δηλώσεις του Άλπ Σερμπέτλι, διευθυντικού στελέχους της ICBC Turkey Yatirim: «Η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να πέσουν τα επιτόκια μέσω οποιουδήποτε διαύλου, όπως μέσω δανεισμού από τις αγορές του εξωτερικού, και προχωρά σε ενέργειες που καταδεικνύουν τη σφιχτή νομισματική της στάση με κάθε ευκαιρία».

Η τουρκική νομισματική αρχή προχωρά κατά καιρούς σε παρεμβάσεις ρευστότητας, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα επιτόκιά της αντανακλώνται ομαλά στο τραπεζικό σύστημα. Την Παρασκευή, η Τράπεζα διενήργησε δημοπρασία καταθέσεων σε τουρκική λίρα ύψους 50 δισ. λιρών (1,28 δισ. δολάρια) για την εξισορρόπηση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά.

Την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 24%, με τον Καραχάν να δεσμεύεται πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. «Ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό παραμένει ανοδικός», προειδοποίησε.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία, που είχε διαρκέσει σχεδόν έναν χρόνο, έδειξε σημάδια στασιμότητας τον Απρίλιο, καθώς τα τελευταία στοιχεία κατέγραψαν αύξηση του δείκτη στο 37,9% σε ετήσια βάση.