Λέιν (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι κίνδυνοι παραμένουν

«H πρόκληση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη δώσει τη θέση της σε ένα νέο σύνολο προκλήσεων», τονίζει ο Φίλιπ Λέιν

Φίλιπ Λέιν © EPA/MARISCAL

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι η προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, παρότι εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες εστίες έντονης πληθωριστικής πίεσης.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Λέιν ανέφερε πως ο γενικός δείκτης πληθωρισμού κινείται πλέον γύρω από τον στόχο, ωστόσο ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες εξακολουθεί να παρουσιάζει καθυστέρηση. Παρά ταύτα, όπως σημείωσε, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος ώστε το πρόβλημα να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό επιλυμένο.

«Η συνολική εικόνα του πληθωρισμού βρίσκεται κοντά στον στόχο, όμως ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες έχει ακόμη δρόμο. Παρ’ όλα αυτά, η πρόοδος είναι επαρκής ώστε η πρόκληση της νομισματικής πολιτικής να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε νέες μειώσεις επιτοκίων, έπειτα από έναν κύκλο οκτώ μειώσεων από τον Ιούνιο του 2024, που συνολικά ανήλθαν σε δύο ποσοστιαίες μονάδες και μείωσαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%.

Ωστόσο, η οικονομική προοπτική της ευρωζώνης εξακολουθεί να απειλείται από σημαντικούς εξωτερικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι δασμοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Λαγκάρντ, σε ξεχωριστή τοποθέτησή της τη Δευτέρα, επισήμανε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, μπορεί να διαταράξουν την ενεργειακή τροφοδοσία και να αναζωπυρώσουν πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Φίλιπ Λέιν υπογράμμισε πως η πρόκληση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη δώσει τη θέση της σε ένα νέο σύνολο προκλήσεων, κυρίως την ανάγκη προστασίας του μεσοπρόθεσμου στόχου της σταθερότητας των τιμών απέναντι σε νέες μορφές αβεβαιότητας που προέρχονται από το διεθνές εμπόριο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στον καθορισμό των νέων δασμολογικών καθεστώτων. Επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα μη δασμολογικών φραγμών, στη βαθύτερη διασύνδεση μεταξύ οικονομικής και γεωπολιτικής στρατηγικής, καθώς και σε πιθανές αλλαγές στο καθεστώς των ξένων άμεσων και χαρτοφυλακιακών επενδύσεων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζίμιρ, σημείωσε την Τρίτη πως οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα της κατάστασης και τόνισε ότι η εγρήγορση της ΕΚΤ θα είναι απολύτως απαραίτητη το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι διακυμάνσεις στις αγορές εμπορευμάτων δεν αλλάζουν τη γενικότερη εικόνα όσον αφορά την πορεία των τιμών.

Οι δηλώσεις αυτές, ενόψει των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ προχωρά με ιδιαίτερη προσοχή, κρατώντας ανοιχτές τις επιλογές της σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.