Πολιτικά αναχώματα από τη Μαδρίτη στην τραπεζική συγχώνευση BBVA-Sabadell

Μερίδα αναλυτών εκφράζει φόβους πως η BBVA θα εγκαταλείψει τα σχέδια για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας, Sabadell

Ο επικεφαλής της ισπανικής BBVA Onur-Genç © bbva.com

Εκτός από το Βερολίνο, το οποίο αντιδρά σε μια εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, και τη Ρώμη, η οποία ανθίσταται στην απορρόφηση της Banco BPM από την UniCredit, η Μαδρίτη θέτει τόσο αυστηρές προϋποθέσεις για τη συγχώνευση των BBVASabadell που την καθιστούν ασύμφορη. «Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη συμφωνία της BBVA με την Sabadell υπό τον όρο ότι, για την επόμενη τριετία, θα παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και θα διατηρήσουν διαχωρισμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως θα συντηρήσουν την αυτονομία τους ως προς τη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Μερίδα αναλυτών εκφράζει φόβους πως η BBVA θα εγκαταλείψει τα σχέδια για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας, Sabadell.

Κυβερνητικοί δισταγμοί και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Τόσο στη Γερμανία και την Ιταλία, όσο και στην Ισπανία, οι κυβερνήσεις διστάζουν να δώσουν το πράσινο φως για τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων που θα έχουν τη δυναμική να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς της Wall Street. Στην επίμαχη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, τόνισε τον περασμένο Σεπτέμβριο την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης των κατακερματισμένων αγορών της Ε.Ε. και τη δημιουργία ομίλων που να προσελκύουν διεθνή κεφάλαια. Λίγους μήνες μετά, και ειδικότερα τον Φεβρουάριο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία συνέστησαν στην Κομισιόν να αναθέσει στον Ντράγκι τη σύνταξη μιας ανάλογης έκθεσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά, του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε.

Σκοπός της έκθεσης θα είναι να «παράσχει στην Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινό μια αμερόληπτη διάγνωση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μέσα από το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας», αναφέρονταν στην επιστολή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Γίνεται, δε, ειδική αναφορά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τραπεζών της Ε.Ε. σε σχέση με τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ, την υποχώρηση του μεριδίου τους και στη μικρότερη κλίμακα των δραστηριοτήτων τους.

Εθνικές αντιδράσεις και αντιφάσεις

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι επιφυλακτικά σε διασυνοριακές συμφωνίες και εγχώριες συγχωνεύσεις που θα οδηγούσαν σε μετρήσιμους παγκοσμίως παίκτες. Οι αντιδράσεις του Βερολίνου στην εξαγορά της Commerzbank, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, από την UniCredit ήταν ηχηρές. Μια συμφωνία δεν έχει ακόμα ευοδωθεί, καθώς η Commerzbank θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα για τη Γερμανία, επειδή έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Mittelstand), οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Επίσης, το γερμανικό κράτος κατέχει ένα μερίδιο 16,5% στην Commerzbank, το οποίο απέκτησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, αλλά και ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, καταδίκασαν την προσέγγιση της UniCredit ως επιθετική και απαράδεκτη.

Η αντιμετώπιση αυτή δημιουργεί μια αντίφαση μεταξύ της πολιτικής ρητορικής για την ενιαία αγορά και των εθνικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, επίσης, δεν επιθυμεί την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία μετά την Intesa San Paolo. Αντί αυτού, η Ρώμη προασπίζει τη δημιουργία ενός τρίτου τραπεζικού πυλώνα στην εγχώρια αγορά με την ενοποίηση των Banco BPM και Monte dei Paschi, παραβλέποντας τη μεγάλη εικόνα ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Αποθαρρυντικοί όροι στην Ισπανία και εκτιμήσεις αναλυτών

Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι όροι της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ θεωρούνται αποθαρρυντικοί από ορισμένες επενδυτικές εταιρείες. Η RBC Capital Markets υποστήριξε ότι η BBVA θα πρέπει να αποσυρθεί από την προσφορά, ενώ η Bestinver Securities σημείωσε πως «η πιθανότητα να προχωρήσει η συμφωνία έχει μειωθεί σημαντικά». Ο Λέντο Τανγκ του Bloomberg Intelligence επανέλαβε αυτή την άποψη την Τετάρτη. Η προσφορά της BBVA για την απόκτηση της Sabadell κυμαίνεται στα 14 δισ. ευρώ, όσο και η προσφορά της UniCredit για την Banco BPM.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η BBVA δεν θα πρέπει να πτοείται. «Αν θέλεις το ουράνιο τόξο, πρέπει να ανεχτείς τη βροχή», έγραψε η Μάρτα Σάντσεζ της Citigroup, προσθέτοντας ότι αναμένει από την BBVA να παράσχει μια ενημέρωση για τα αναμενόμενα οφέλη κόστους από την προσφορά. Οι προηγούμενες προβλέψεις της BBVA προέβλεπαν εξοικονόμηση δαπανών 300 εκατ. ευρώ από την περικοπή θέσεων εργασίας, χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ και μείωση διοικητικών και τεχνολογικών δαπανών κατά 450 εκατ. ευρώ. Κάποια από αυτά είναι ακόμα εφικτά εάν οι δύο τράπεζες «λειτουργούν από μια κοινή πλατφόρμα πληροφορικής», σύμφωνα με την Σάντσεζ, η οποία επικαλείται το Bloomberg.