Στα μέσα Ιουλίου αναμένονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη λύση που θα δοθεί στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου. Όπως έχει γράψει το powergame.gr, η λύση θα βασίζεται κυρίως στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και σε διμερείς ρυθμίσεις των δανειοληπτών με τους πιστωτές, οι οποίες θα προβλέπουν μετατροπή της υπολειπόμενης οφειλής σε ευρώ με συνοδευτικό «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας μετατροπής.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» από 10% έως 25%, το οποίο υπολογίζεται ότι δυνητικά θα επιβαρύνει τις τράπεζες με κόστος 400 εκατ. ευρώ και τις εταιρείες διαχείρισης με περίπου 350 εκατ. Όπως είχε γράψει το powergame.gr, οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου είναι περίπου 35.000, με δάνεια ύψους 4,5 – 5 δισ. ευρώ, σχεδόν ισομοιρασμένα σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, με τις πρώτες να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους 20.000 δάνεια σε ελβετικό και τους servicers τα υπόλοιπα περίπου 15.000. Αθροιστικά, το κόστος που θα επωμιστούν οι πιστωτές από το «κούρεμα» υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον, δυνητικά, όλοι οι δανειολήπτες προστρέξουν στις λύσεις της κυβέρνησης. Επιπλέον, οι δανειολήπτες θα μπορούν να μετατρέψουν όλο ή μέρος του υπολοίπου του δανείου τους σε ευρώ.
Πόσο θα κοστίσει η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, δηλαδή στην ισοτιμία που θα ισχύει την στιγμή που ο δανειολήπτης θα μετατρέπει το δάνειο σε ευρώ, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι σταθερό. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιτόκιο έως 2,90%, το οποίο φέρνει τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου στα ίδια επίπεδα με τους δανειολήπτες του ευρώ. Το «κούρεμα» στην υπολειπόμενη οφειλή θα συναρτάται απόλυτα με την αξία του ακινήτου και θα δίνεται εφόσον το οφειλόμενο δάνειο είναι υψηλότερο από την αξία αυτή.
Στην πράξη, το τελικό κόστος για τους πιστωτές από το «κούρεμα» της ισοτιμίας μετατροπής αναμένεται σημαντικά μικρότερο από τα 750 εκατ. αθροιστικά για τράπεζες και servicers, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα προσφύγουν όλοι οι δανειολήπτες στην εθελοντική λύση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι όσοι προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πρέπει να αποκαλύψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ όσοι ακολουθήσουν την νομοθετική οδό ρύθμισης με τις τράπεζες/servicers, δεν θα περάσουν από το «σκάνερ».
Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα χωρίζει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία (ευάλωτοι, μικρομεσαίοι, μεσαίοι κ.λπ.).
- Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στους δανειολήπτες αυτούς που θεωρούνται ευάλωτοι, αναμένεται να προταθεί «κούρεμα» στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, της τάξεως του 25%. Το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται να είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
- Στην δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 231.250 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Τα κριτήρια είναι διευρυμένα κατά 25% από την πρώτη κατηγορία, ενώ το έμμεσο «κούρεμα» που θα δοθεί στην ισοτιμία μετατροπής σε σχέση με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ-ελβετικού θα κινείται στο 20%. Το επιτόκιο προβλέπεται στο 2,50% σταθερό.
- Στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας αναμένεται στο 15%, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 2,70%.
- Η τέταρτη κατηγορία, τέλος, δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται σε 10%.