Στα ραντάρ μεγαλύτερου εύρους επενδυτών, δίνοντάς τους και μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, θα βάλει τις ελληνικές τράπεζες η ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Euronext. Η προοπτική αυτή έρχεται την ώρα που το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα ανοίγει σε διασυνοριακές συμμαχίες και μεγαλύτερη συγκέντρωση, με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, όπως έδειξε η πρόσφατη κίνηση της Unicredit να διπλασιάσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Alpha Bank και κατόπιν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να το επαυξήσει από 20% σε 30%.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, μιλώντας στο powergame.gr, η άμεσα συγκρίσιμη εικόνα που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα επιτρέψει το κλείσιμο του discount, με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες και δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά τους δεδομένα. Παρά το ράλι των τιμών των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο, όλες οι πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οίκων δίνουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν discount σε όρους τιμής προς κέρδη ανά μετοχή και τιμής προς λογιστική αξία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities, στην οποία συγκρίνονται οι όροι P/E και P/BV τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου, διαπιστώνεται ότι για το 2025, το μέσο P/E των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών είναι 8,76 φορές, έναντι 7,4 φορών των ελληνικών και για το 2026 είναι 8,7 φορές έναντι 7,02 των ελληνικών. Αντίστοιχα, σε όρους P/BV οι ξένες τράπεζες διαπραγματεύονται με P/BV 1,27 φορές έναντι 0,99 των ελληνικών και για το 2026 στις 1,18 φορές έναντι 0,94 φορών των ελληνικών. Στα παραπάνω προστίθενται οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που προσφέρουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες. Ενώ η μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, στο 7% το 2025 και 6,9% το 2026, για τις ελληνικές αναμένεται να αυξηθεί από 6,8% σε 7,6%.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές στο μέτωπο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχουν υψηλούς δείκτες ποιότητας εποπτικών κεφαλαίων (CET1) και σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, ενώ έχουν στην «φαρέτρα» τους το «όπλο» του «Ηρακλή» και την τεχνογνωσία των τιτλοποιήσεων. Η τεχνογνωσία αυτή, ενόψει της ένταξης του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Euronext αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την άντληση κεφαλαίων, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση καίριων τομέων και σκοπών, όπως π.χ. η στέγαση, η πράσινη μετάβαση και η ενέργεια.
Παρά τις συνεχείς αναταράξεις στις αγορές, με πρόσφατη την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς επενδυτές δεν εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως έχουν επιβραβεύσει τα θετικά τους αποτελέσματα με άνοδο των τραπεζικών μετοχών άνω του 51% το α΄ εξάμηνο 2025. Μαζί με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να παρουσιάσουν στους επενδυτές ένα πολύ θετικό growth story, που στηρίζεται σε επιδόσεις που υπερβαίνουν τους εξαγγελθέντες στόχους, καθώς και σε θετικές προοπτικές, συμβατές με την υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μεγάλο ατού των ελληνικών τραπεζών είναι η προοπτική της πιστωτικής επέκτασης, η οποία τρέχει ήδη με ρυθμό 17,5%. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να χρηματοδοτήσει φέτος την ελληνική οικονομία με νέα δάνεια κοντά στα 12,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους των business plans των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, η Eurobank προβλέπει για φέτος πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 2,4 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 2,3 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, δηλαδή, κεφάλαια 10,4 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά την πραγματική οικονομία, στα οποία θα προστεθούν η καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1 δισ. ευρώ, στην οποία στοχεύει η Attica Bank και άλλο 1 δισ. από την Optima Βank. Τέσσερις συστημικές και πέμπτος τραπεζικός πόλος, δηλαδή, θα χρηματοδοτήσουν φέτος την πραγματική οικονομία με νέα δάνεια κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ.