Στην υλοποίηση της στρατηγικής για την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας που θα επιτρέπει υψηλή μερισματική απόδοση για τους μετόχους, αλλά και στην ολοκλήρωση των επιμέρους σχεδίων μεγέθυνσης της παρουσίας τους, θα επικεντρωθούν οι τράπεζες το β΄ εξάμηνο του έτους.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα επιβεβαιώσουν την θετική πορεία υλοποίησης των στόχων και την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος και στις μειώσεις επιτοκίων. Στην ίδια πορεία, αλλά ανεβάζοντας ταχύτητες στο δεύτερο μισό του χρόνου, προτεραιότητα των τραπεζών θα είναι η πιστωτική επέκταση που θα αποτελέσει ανάχωμα στη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, αλλά και η αύξηση των εσόδων προμηθειών από την ανάπτυξη εργασιών στους τομείς διαχείρισης κεφαλαίων (asset και wealth management) και τραπεζοασφαλειών. Παράλληλα, οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά και στην αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στους ισολογισμούς τους. Η διάθεση των ακινήτων των τραπεζών στην αγορά προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά στέγης, η περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών τους και η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τις τρεις προτεραιότητες που έχει συζητήσει με τις τράπεζες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στο κομμάτι του business as usual των τραπεζών, τον κεντρικό ρόλο θα παίξει στο β΄ εξάμηνο η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Μεγάλη πρόκληση θα αποτελέσει η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις 7,1 δισ. ευρώ αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι επιχειρήσεις που έλαβαν τα δάνεια έχουν εκταμιεύσει μόλις 3,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στις τράπεζες έχει τεθεί ως στόχος , η συμβασιοποίηση δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και 11,5 δισ. μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να καταστεί δυνατή από την κυβέρνηση η υποβολή του επόμενου αιτήματος για εκταμίευση πόρων του ΤΑΑ το φθινόπωρο. Ο στόχος για συμβασιοποιήσεις 11 δισ. ευρώ συνιστά μεγάλη πρόκληση, καθώς τα μεγάλα επενδυτικά έργα στα οποία εμπλέκεται και το Δημόσιο έχουν εξαντληθεί και οι τράπεζες αναζητούν πλέον projects του 1,5 – 3 εκατ. ευρώ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο «στοίχημα» για την πιστωτική επέκταση αποτελεί η ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης με τη συμβολή του προγράμματος «Σπίτι μου 2». Το πρόγραμμα, αν και έχει μεγάλη ζήτηση, δεν επιτυγχάνει τις προσδοκόμενες εκταμιεύσεις, ελλείψει προσφοράς ακινήτων στην αγορά και μεγάλης ανόδου των τιμών που αφήνουν εκτός πολλούς υποψήφιους δανειολήπτες.
Εκτός της κεντρικής κατεύθυνσης των τραπεζών για την παραγωγή κερδοφορίας, το β΄ εξάμηνο η καθεμία τράπεζα θα ολοκληρώσει κινήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μεγεθών, της παρουσίας και των εργασιών τους.
Η Eurobank θα ολοκληρώσει τη νομική συγχώνευση της Ελληνικής με την Eurobank Cyprus , η Alpha Bank θα εμβαθύνει τη σχέση συνεργασίας με την UniCredit. Και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει τις εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας καθώς η τράπεζα που διαθέτει το υψηλότερο πλεόνασμα κεφαλαίων έχει αναφέρει ότι αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία για περιπτώσεις εξαγορών που προσδίδουν αξία και συμβάλουν στον μετασχηματισμό της.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Παραπολιτικά»