Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα σύφιλης στην Ελλάδα, αίτια και πρόληψη

Αυξητική τάση των κρουσμάτων σύφιλης σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, Ύποπτα συμπτώματα, αίτια και πρόληψη

Γιατρός - Μικροβιολόγος © Pixabay

Δραματική άνοδο 65% στα κρούσματα σύφιλης στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας, δηλάδή κατά τα έτη 2020-2022, κατέγραψε μελέτη του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of European Academy of Dermatology and Venereology

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ηλέκτρα Νικολαΐδου, τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τον ΕΟΔΥ, αλλά και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, υποδεικνύοντας ότι η έξαρση της νόσου δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Σύφιλη: Περισσότεροι σύντροφοι, λιγότερη προφύλαξη

Η καθηγήτρια τονίζει πως η μεγάλη αυτή αύξηση δεν αφορά όλα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), αλλά συγκεκριμένα τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Αντίθετα, στα κονδυλώματα φαίνεται να υπάρχει μείωση, ενδεχομένως λόγω του προγράμματος εμβολιασμού κατά των ιών HPV που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια.

Όσον αφορά τα αίτια της αύξησης, η ίδια σημειώνει πως κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 δεν άλλαξε κάτι σημαντικό στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η βασική διαφορά φαίνεται να είναι η αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά: σήμερα οι άνθρωποι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό τόσο συχνά, κάτι που, όπως τονίζει, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των νοσημάτων.

Σύφιλη: Ανάγκη για εκτεταμένη ενημέρωση

Παρόλο που η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) πραγματοποιεί ετήσιες καμπάνιες ενημέρωσης, η κα Νικολαΐδου εκφράζει την άποψη ότι απαιτείται μια ευρύτερη ενημερωτική εκστρατεία — πιθανώς και από τον ΕΟΔΥ — για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ύπαρξη και τα συμπτώματα των ΣΜΝ.

Όπως εξηγεί, ύποπτα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον να επισκεφθεί ειδικό γιατρό (δερματολόγο-αφροδισιολόγο) είναι:

  • πληγές ή ερυθρότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,
  • εξανθήματα που θυμίζουν κρεατοελιές (πιθανά κονδυλώματα),
  • αυξημένα κολπικά υγρά στις γυναίκες ή έκκριμα από την ουρήθρα στους άνδρες.

Η σύφιλη, συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει πιο εκτεταμένα εξανθήματα, ακόμα και στις παλάμες και τα πέλματα.

Προληπτικός έλεγχος: Τι περιλαμβάνει

Δεδομένου ότι ορισμένα ΣΜΝ δεν εμφανίζουν άμεσα συμπτώματα, η καθηγήτρια υπογραμμίζει τη σημασία της προληπτικής εξέτασης. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αιμοληψία για έλεγχο HIV, σύφιλης και ηπατίτιδας Β,
  • λήψη δειγμάτων από την ουρήθρα, τον κόλπο, τον τράχηλο ή και τα ούρα, για ανίχνευση μικροβίων μέσω μοριακής μεθόδου, ακόμη και σε άτομα χωρίς συμπτώματα.

Σεξουαλική υγεία και καλοκαιρινές διακοπές

Κλείνοντας, η κα Νικολαΐδου εφιστά την προσοχή για την καλοκαιρινή περίοδο, υπενθυμίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αν και είναι περίοδος χαλάρωσης, τονίζει πως είναι σημαντικό να επιλέγουμε προσεκτικά τους σεξουαλικούς συντρόφους και να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Αν και δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ.