Παιδιά με DNA από τρία άτομα γεννήθηκαν με επιτυχία στη Βρετανία

Η νέα τεχνική για μωρά με τρεις βιολογικούς γονείς και οι κίνδυνοι που προλαμβάνει. Γιατί την επιλέγουν στη Βρετανία

Μωρά © Pixabay

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τη γέννηση οκτώ μωρών μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό από τρία άτομα, με στόχο την πρόληψη σοβαρών και συχνά θανατηφόρων μιτοχονδριακών ασθενειών. Η τεχνική, η οποία έχει εγκριθεί νομικά εδώ και περίπου 10 χρόνια, συνδυάζει ωάριο και σπέρμα από τους βιολογικούς γονείς μ’ ένα δεύτερο ωάριο από δότρια. Για πρώτη φορά, υπάρχουν πλέον απτές αποδείξεις ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση υγιών παιδιών, χωρίς τις επικίνδυνες μιτοχονδριακές παθήσεις που μεταδίδονται από τη μητέρα στο παιδί και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο λίγες ημέρες μετά τη γέννηση.

Τα παιδιά αυτά κληρονομούν σχεδόν όλο τους το DNA από τους γονείς, αλλά ένα μικρό ποσοστό (~0,1%) προέρχεται από τη δότρια γυναίκα -σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στη στόχευση για υγιή μιτοχόνδρια. Μητέρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν με συγκίνηση για τη χαρά και την ανακούφιση που έφερε αυτή η τεχνολογία στις ζωές τους, λέγοντας πως η ελπίδα αντικατέστησε τον φόβο και πλέον έχουν μια υγιή οικογένεια.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικά «εργοστάσια ενέργειας» μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Χωρίς τη σωστή λειτουργία τους, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να υποστηρίξει βασικές λειτουργίες όπως η καρδιακή λειτουργία, η εγκεφαλική δραστηριότητα ή η μυϊκή κίνηση. Περίπου 1 στα 5.000 νεογέννητα πάσχει από κάποια μιτοχονδριακή ασθένεια.

Έως 30 παιδιά με τρεις βιολογικούς γονείς στη Βρετανία κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Γονιμότητας στο Νιούκαστλ, αναμένεται ότι 20 έως 30 μωρά ετησίως θα μπορούν να γεννιούνται μέσω της τεχνικής αυτής. Όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστημονική έρευνα, τα ωάρια της μητέρας και της δότριας γονιμοποιούνται εργαστηριακά με το σπέρμα του πατέρα. Έπειτα, μεταφέρονται τα υγιή μιτοχόνδρια από το ωάριο της δότριας στο έμβρυο που θα αναπτυχθεί, διασφαλίζοντας την απουσία μιτοχονδριακών μεταλλάξεων.

Όπως αναφέρει το New England Journal of Medicine, 22 οικογένειες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο έχει οδηγήσει στη γέννηση οκτώ παιδιών (τέσσερα αγόρια, τέσσερα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένων διδύμων) και σε μία τρέχουσα εγκυμοσύνη. Όλα τα παιδιά είναι υγιή και αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ο καθηγητής Μπόμπι ΜακΦάρλαντ από το NHS δήλωσε σχετικά: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις γονείς που πέρασαν χρόνια αγωνίας και φόβου να κρατούν στην αγκαλιά τους τα υγιή παιδιά τους, γεμάτα ζωή και προοπτικές».