Βρετανία προς τουρίστες: Μην φέρνετε αλλαντικά και γαλακτοκομικά από το εξωτερικό

Η επανεμφάνιση του ιού της αφθώδους πυρετού στην Ευρώπη αναγκάζει την κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης

Τουρισμός 2025 © 123RF

Με αυξημένη ανησυχία για την επανεμφάνιση του ιού της αφθώδους πυρετού στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης καλώντας τους Βρετανούς τουρίστες να μην επιστρέφουν από τις διακοπές τους με αλλαντικά, τυριά ή άλλα ζωικά προϊόντα στις αποσκευές τους.

Ο στόχος της καμπάνιας είναι η προστασία της αγροτικής παραγωγής και των ζώων της χώρας από πιθανή εισαγωγή του ιού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις.

Η υπουργός ζητά από το κοινό να λάβει σοβαρά την προειδοποίηση

Η υπουργός Βιοασφάλειας, Ελέν Χέιμαν, δήλωσε: «Ζητάμε από το κοινό να πάρει σοβαρά την προειδοποίηση. Μην μεταφέρετε απαγορευμένα ζωικά ή φυτικά προϊόντα στη χώρα — διακινδυνεύετε το βιοπορισμό των Βρετανών αγροτών.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, είναι παράνομο να εισέρχεται κάποιος στη Μεγάλη Βρετανία φέρνοντας «άρρωστα» κρέατα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως χοιρινό, αρνί, ελάφι, κατσικίσιο κρέας, λουκάνικα, σάντουιτς με κρέας ή τυρί και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο που τα περιέχει.

Η επικεφαλής κτηνίατρος του Ηνωμένου Βασιλείου, Κριστίν Μίντλεμις, επεσήμανε: «Ξέρω ότι μπορεί να είναι απογοητευτικό να μην φέρνει κανείς πίσω λιχουδιές από τις διακοπές του, αλλά σας παρακαλώ να αποφύγετε τον πειρασμό — θα βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο στην προστασία της κτηνοτροφίας μας.»

Ο αφθώδης πυρετός είναι ιογενής νόσος υψηλής μεταδοτικότητας

Ο αφθώδης πυρετός είναι ιογενής νόσος υψηλής μεταδοτικότητας, που πλήττει κυρίως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και γουρούνια. Αν και δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία και να οδηγήσει σε μαζική σφαγή ζώων για λόγους δημόσιας υγείας και οικονομικής προστασίας.

Ο ιός επιβιώνει όχι μόνο μέσα σε ζωικά προϊόντα όπως κρέας και γάλα, αλλά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, στο έδαφος, στο νερό, στο σανό και ακόμη και στα ρούχα των ανθρώπων.

Η Ευρώπη αντιμετώπισε νέα κρούσματα της νόσου στις αρχές του 2025 σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Αν και οι αρχές κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση, η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί.

Η εμπειρία του 2001 παραμένει νωπή: τότε, η εξάπλωση του ιού στη Βρετανία οδήγησε στη θανάτωση περίπου 6 εκατομμυρίων ζώων και κόστισε στην οικονομία σχεδόν 8 δισεκατομμύρια λίρες.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αφήσουν τα αλλαντικά… πίσω.