Δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα για την παχυσαρκία θα έχουν από τον Σεπτέμβριο χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης «Προλαμβάνω», το οποίο επεκτείνεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας πλέον και φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε περιπτώσεις σοβαρού υπερβάλλοντος βάρους.
Όπως είχε ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η νέα φαρμακευτική στρατηγική αφορά σε ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε ένα ολιστικό μοντέλο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Πρόκειται για το πρώτο κρατικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που παρέχει δωρεάν αγωγή για την παχυσαρκία, εντάσσοντάς την για πρώτη φορά ως χρόνια νόσο σε πλαίσιο συστηματικής θεραπευτικής διαχείρισης.
Η θεραπεία θα περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός εκ των τριών καινοτόμων φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα:
- Wegovy (σεμαγλουτίδη – semaglutide)
- Ozempic (σεμαγλουτίδη – semaglutide)
- Mounjaro (τιρζεπατίδη – tirzepatide)
Τα φάρμακα αυτά, αρχικά εγκεκριμένα για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν αποδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα και στην απώλεια βάρους. Ειδικά το Wegovy έχει λάβει επίσημη έγκριση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ τα Ozempic και Mounjaro χρησιμοποιούνται εκτενώς στο εξωτερικό σε θεραπευτικά πρωτόκολλα μείωσης βάρους.
Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καλύψει τουλάχιστον 10.000 άτομα στην πρώτη φάση εφαρμογής, με προτεραιότητα στους ασθενείς που παρουσιάζουν νοσογόνο παχυσαρκία και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ιατρική, διατροφική και ψηφιακή υποστήριξη
Η χορήγηση των φαρμάκων δεν θα γίνεται με απλή συνταγογράφηση, αλλά μέσω ειδικού μηχανισμού, καθώς δεν είναι όλα συνταγογραφήσιμα ηλεκτρονικά. Πριν από την ένταξη στη φαρμακευτική αγωγή, οι ασθενείς θα αξιολογούνται υποχρεωτικά από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό, οι οποίοι θα αποφασίζουν για την καταλληλότητα της παρέμβασης.
Η φαρμακευτική αγωγή θα συνοδεύεται απαραίτητα από διατροφική παρακολούθηση και καθοδήγηση σε θέματα σωματικής άσκησης. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται επί έναν χρόνο από ειδικό ιατρό, ενώ θα υποστηρίζονται τακτικά από διατροφολόγο. Η συμμετοχή σε συνεδρίες διατροφής είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της θεραπείας, ενώ η μη προσέλευση σε δύο προγραμματισμένα ραντεβού θα οδηγεί σε αποκλεισμό από το πρόγραμμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής, ειδικά για παιδιά και εφήβους, με σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας στις οικογένειες. Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει βίντεο με οδηγίες άσκησης και θα διατίθεται δωρεάν στο ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», στο οποίο εντάσσεται η νέα δράση για την παχυσαρκία, παρέχει δωρεάν και αυτόματη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις υγείας. Οι πολίτες ενημερώνονται μέσα από την πλατφόρμα preventive.gov.gr, όπου μπορούν να δουν ποιες εξετάσεις ή παροχές δικαιούνται, χρησιμοποιώντας απλώς το ΑΜΚΑ τους. Όλες οι διαδικασίες είναι αυτόματες και απλοποιημένες, χωρίς να απαιτείται ενεργή αίτηση ή παραπεμπτικό.
Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι ήδη 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης στην Ελλάδα. «Η πρόληψη είναι το δώρο που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Πάμε στον γιατρό όταν νιώθουμε καλά – όχι όταν είναι αργά», δήλωσε χαρακτηριστικά.