Βρισκόμαστε, ακριβώς, λίγες ημέρες πριν από τις αρχές του Αυγούστου, ενός μήνα ο ο οποίος σημαδεύεται από την πολύ αισθητή μείωση της αιμοδοσίας, καθώς οι εθελοντές αιμοδότες βρίσκονται σε διακοπές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενός μήνα ο οποίος σημαδεύεται επίσης, δυστυχώς, από αύξηση των σφοδρών τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και δυστυχημάτων, κυρίως στα νησιά της χώρας μας. Η νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Έλενα Τσάγκαρη, απευθύνει, μέσω του powergame.gr μία πολύ σημαντική έκκληση, κυρίως προς όλους εμάς, οι οποίοι δεν είμαστε συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες.
Συγκεκριμένα, η Έλενα Τσάγκαρη αναφέρει τα εξής: «Με δεδομένο ότι μεσοσταθμικά στην Επικράτεια η εθελοντική αιμοδοσία λόγω αδειών τον Αυγουστο πέφτει σε ποσοστό 21%, κάνω σε όλο τον κόσμο μία έκκληση, ας φροντίσουμε να μην υπάρξουν ελλείψεις για κανέναν συνάνθρωπό μας, μόνο 10 λεπτά του χρόνου μας αρκούν για να σώσουμε μια ζωή και να γεμίσει η ψυχή μας αγαλλίαση, γιατί η εθελοντική αιμοδοσία είναι ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για τον συνάνθρωπο και ΔΩΡΟ ΨΥΧΗΣ για εμάς».
Όμως, η Έλενα Τσάγκαρη μας εξηγεί επίσης, ότι το σύστημα της αιμοδοσίας στη χώρα μας θα έχει, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να προβλέπει ανά μήνα και ανά νοσοκομείο τις ανάγκες σε αίμα. Όπως μας διαβεβαιώνει η ίδια, «το ΕΚΕΑ περνάει στην ψηφιακή εποχή, αφού προκηρύχτηκε ήδη διαγωνισμός για να αποκτήσει η χώρα μας «Σύστημα Προγραμματισμού Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βελτιστοποίησης αποθεμάτων αίματος» στα πρότυπα του NHS BLOOD του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα υποβοηθήσει ουσιαστικά στην πρόβλεψη αναγκών αίματος και παραγώγων αλλά και στην βελτιστοποίηση της αναδιανομής και στον τεκμηριωμένο προγραμματισμό των αιμοληψιών ανά μήνα και ανά Νοσοκομείο σε όλη την Επικράτεια».
Μάλιστα, όσον αφορά τις ελλείψεις εξειδικευμένου και λοιπού προσωπικού στο ΕΚΕΑ, η πρόεδρος του Κέντρου αναφέρει ότι «εγκρίθηκε ήδη από το υπουργείο Υγείας η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΚΕΑ (51 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων) προς ενίσχυση του ρόλου του, που εκκρεμούσε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία».
Και τι θα γίνει με το μεγάλο θέμα της ευκταίας αύξησης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών; Σύμφωνα με την Έλενα Τσάγκαρη, «για την χάραξη στοχευόμενων πολιτικών αύξησης του αριθμού των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών, το ΕΚΕΑ έχει ήδη μελετήσει με ποιοτικούς δείκτες από στοιχεία του μητρώου εθελοντών αιμοδοτών, που τηρεί και απαρτίζεται από πάνω από 426.000 μέλη και έχει επανακαθορίσει την πολιτική του στοχεύοντας, πρώτος, να μιλήσει στην γλώσσα των νέων ανθρώπων στοχεύοντας στον πληθυσμό στόχο εθελοντών αιμοδοτών με εύρος ηλικιών 18- 25 ετών, εντάσσοντας παράλληλα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας την εκπαίδευση για την αιμοδοσία στα σχολεία από τις μικρές ηλικίες. Δεύτερον, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η βασική δομή της αιμοδοσίας είναι πολυκατακερματισμένη σε 96 νοσοκομειακές υπηρεσίες, εξαιρετικά σημαντικό βήμα θα αποτελέσει η το δυνατόν άμεση ολοκλήρωση της συγκεντροποίησης των μονάδων αίματος και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως έγινε ήδη για την για την Αττική με εξαιρετικά πρώτα αποτελέσματα».
Συγκεντροποίηση
Το σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε πλέον αποτελέσματα από την συγκεντροποίηση των μονάδων αίματος στην Αττική. Όπως μας εξηγεί η Έλενα Τσάγκαρη, «από την συγκεντροποίηση στο ΕΚΕΑ των μονάδων αίματος όλων των Νοσοκομείων της Αττικής προκύπτουν περιληπτικώς τα εξής θετικά αποτελέσματα:
1. Έγινε εφικτό στην Αττική σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων ερυθρών να είναι λευκαφαιρεμένα προ αποθήκευσης δηλαδή το ασφαλέστερο δυνατό προϊόν, ειδικά για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς μειώνοντας στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό τις ανεπιθύμητες από τη μετάγγιση αντιδράσεις.
2. Αξιοποιήθηκαν οι συλλεγόμενες μονάδες για την παραγωγή αιμοπεταλίων σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 66 – 68% όταν μέχρι πριν το συγκεντρωτισμό το ποσοστό κυμαινόταν στο 33%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν την πλήρη κάλυψη για πρώτη φορά των αναγκών σε αιμοπετάλια της Αττικής (περιλαμβανομένων και των αναγκών των Ιδιωτικών κλινικών).
3. Για πρώτη φορά στην Αττική τα παραγόμενα αιμοπετάλια ήταν λευκαφαιρεμένα & δεξαμενοποιημένα σε δεξαμενές των 4 μονάδων (θεραπευτική δόση ισάξια με αυτή που προκύπτει από την αιμοπεταλιαφαίρεση) με αποτέλεσμα μείωση των αναγκών για αιμοπετάλια αφαιρέσης, που είναι δύσκολο να ανευρεθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
4. Έγινε δυνατή η διακίνηση πάνω των 10.000 μονάδων ερυθρών, και πάνω των 1800 δεξαμενών αιμοπεταλίων-θεραπευτικές δόσεις (αντιστοιχούν περίπου σε 6900 μονάδες κοινών αιμοπεταλίων) αλλ΄και πάνω των 7000 μονάδων πρόσφατου κατεψυγμένου πλάσματος για τις ανάγκες 40 νοσηλευτικών μονάδων σε όλη τη χώρα πέραν των αναγκών της Αττικής
5. Δόθηκε η δυνατότητα για πρώτη φορά δημιουργίας ενός μικρού μηνιαίου αποθέματος με το οποίο καλύφθηκε μέρος των αναγκών τους μήνες με σημαντική μείωση αιμοληψιών διασφαλίζοντας τη μη διακινδύνευση των μεταμοσχευτικών δραστηριοτήτων που προκύπτουν εκείνη την περίοδο».