Σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία εξαιτίας των πυρκαγιών, ακόμα και μέρες μετά την κατάσβεση, τόσο για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα κ.λπ., όσο και για τους υγιείς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα κυριολεκτικά «δηλητηριώδη» την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται πάνω από τις περιοχές της χώρας μας τις οποίες διαπερνά η αδηφάγος πύρινη λαίλαπα και αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να κάνει αρκετές ημέρες για να καταπέσει…
Τα parapolitika.gr συνομίλησαν με τον πνευμονολόγο, πρώην συντονιστή διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργο Μπουλμπασάκο, ο οποίος συμβουλεύει να ακολουθήσουμε μερικές απλές οδηγίες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους για την υγεία μας, τουλάχιστον όσοι από εμάς διαβιούμε σε τέτοιες βαριά πληγείσες περιοχές της χώρας μας.
Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι σαφής και κατηγορηματικός: «Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, και οι οδηγίες και οι συστάσεις των αρμοδίων οργάνων, ΕΟΔΥ, Επιστημονικών Εταιρειών και ειδικών, αποσκοπούν στο να προλάβουν ορισμένες καταστροφικές συνέπειες. Ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων έχει επίπτωση στην υγεία μας και δημιουργεί μικρά και μεγάλα προβλήματα. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των σωματιδίων, τη σύσταση, τη διάρκεια έκθεσης, την αντίδραση κάθε οργανισμού και την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος».
Τι θα συνιστούσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος όσον αφορά τους συνανθρώπους μας με υποκείμενα νοσήματα; Ο πνευμονολόγος μάς εξηγεί ότι «άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά είναι στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Συνιστάται η παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού που ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου ενδείκνυται, ιδιαίτερα όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος».
Επίσης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος μάς εξηγεί ότι οι βασικές οδηγίες είναι: «Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα (κάπνισμα, μαγείρεμα, ηλεκτρική σκούπα κ.λπ.). Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης. Εφόσον επιβάλλεται μετακίνηση, να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής προστασίας».
Τέλος, ποια είναι τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας κινητοποιήσουν; «Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ρινίτιδα, βήχας ξηρός και ερεθιστικός, δύσπνοια. Συστηματικά συμπτώματα, όπως ζάλη, ναυτία, κεφαλαλγία, υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε υγιή άτομα. Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η παροχή ιατρικής βοήθειας».
«Η Πολιτεία πρέπει σωστά να σχεδιάζει και οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των αρμοδίων οργάνων και των ειδικών επιστημόνων, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις μεγάλων πυρκαγιών», καταλήγει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.