Ελληνικά αυγά: Τι συμβαίνει με τις μετρήσεις, βρέθηκαν χημικά

Από ποιες περιοχές της χώρας προέρχονται τα ελληνικά αυγά, στα οποία εντοπίστηκαν φυτοφάρμακα και «αιώνια» χημικά. Τι δείχνει η μελέτη

Ελληνικά αυγά © Pixabay

Προβληματισμό προκαλεί η κοινή μελέτη από ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Αιγαίο για τα ελληνικά αυγά. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικών ελέγχων, εντοπίστηκαν φυτοφάρμακα και ίχνη από τις ουσίες PFAS, ευρύτερα γνωστές ως «παντοτινά χημικά», σε ελληνικά αυγά. Τα ευρήματα προκαλούν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα των αυγών στην Ελλάδα.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment, βασίστηκε σε αναλύσεις αυγών από διάφορες περιοχές: Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς PFAS ανιχνεύθηκαν σε όλα τα δείγματα, με τις μισές συγκεντρώσεις να ξεπερνούν, μάλιστα, τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας.

Οι PFAS είναι συνθετικά χημικά που δεν αποδομούνται στο περιβάλλον και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταλήγουν στην ανθρώπινη διατροφή. Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφηκαν στην Ηλεία, σε επίπεδα που ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της EFSA. Οι μέσες τιμές των ουσιών PFOS, PFHxS και PFBA έφτασαν τα 5,3 mg/kg -ποσότητα που θέτει σε κίνδυνο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως παιδιά και ηλικιωμένους.

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά αυγά

Παράλληλα, η έρευνα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκάλυψε την παρουσία έξι φυτοφαρμάκων και πέντε φαρμακευτικών ουσιών, υποδεικνύοντας πιθανή σύνδεση με γεωργικές πρακτικές και εκτροφή που εφαρμόζεται στις περιοχές αυτές. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφεται τόσο συστηματικά η παρουσία αυτών των ουσιών σε ελληνικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα ελληνικά αυγά.

Τα συμπεράσματα της μελέτης θέτουν επίσης σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των τροφίμων και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ενώ αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και άμεση δράση από τις αρμόδιες αρχές, όπως και καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών.