Ντεκαφεϊνέ: Μήπως τελικά είναι επικίνδυνος;

Tο debate για τον ντεκαφεϊνέ, το χλωριούχο μεθυλένιο και η μέθοδος παραγωγής που διχάζει τους λάτρεις του καφέ

Καφές © Pixabay

Ντεκαφεϊνέ. Καφές με ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά, καθώς η επιλογή decaf έρχεται πολύ συχνά να συμπληρώσει μια φορτωμένη ημέρα, όπου το ζητούμενο είναι να μην προστεθεί επιπλέον καφεΐνη στον οργανισμό (σε ένα 24ωρο). Εδώ και καιρό η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος για να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ όσοι θέλουν να περιορίσουν την καφεΐνη.

Στις ΗΠΑ το 7% των Αμερικανών πίνει έναν καφέ χωρίς καφεΐνη μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Καφέ της χώρας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος καφέ εγείρει ολοένα και μεγαλύτερα ερωτήματα τόσο στην επιστημονική όσο και την περιβαλλοντική κοινότητα. «Δεχόμαστε αρκετά ερωτήματα από πελάτες για τον τρόπο επεξεργασίας του ντεκαφεϊνέ μας τους τελευταίους δύο μήνες» αναφέρει ο Jordan G.L. Hardin, διευθυντής τροφίμων και ποτών στην Alfred Coffee.

Ντεκαφεϊνέ μέσω Swiss Water Process

Δημοσίευμα στο axios.com αναφέρει ότι τόσο τα καταστήματα Alfred όσο και τα Peet’s χρησιμοποιούν τη Swiss Water Process, μια διαδικασία δημιουργίας decaf χωρίς χημικά. «Έχει δώσει στους πελάτες μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να τον παραγγείλουν» συνεχίζει.

Στη μέθοδο Swiss Water Process οι πράσινοι κόκκοι του καφέ περνούν από διαδοχικά στάδια έκπλυσης με νερό το οποίο είναι κορεσμένο σε σάκχαρα και πεπτίδια. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται μόνο η καφεΐνη των κόκκων, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία διαλύτη. Η μέθοδος αυτή εγγυάται 99,9% στην αφαίρεση καφεΐνης μέσα από μια 100% φυσική διαδικασία χωρίς τη χρήση χημικών.

Αφαίρεση καφεΐνης με χλωριούχο μεθυλένιο

Στην Ευρώπη η Άμεση Μέθοδος (ή μέθοδος Roselius) αποτελεί βασική επιλογή για την παρασκευή καφέ χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα αμφιλεγόμενο χημικό, το χλωριούχο μεθυλένιο, έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρείες να στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής του δημοφιλούς decaf.

Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι μια χημική ουσία, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανή καρκινογόνα» από τον OSHA στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι τομείς στους οποίους απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιείται. Πιο πρόσφατος: Η χρήση του συγκεκριμένου διαλύτη στα χρώματα (Απρίλιος 2024, απόφαση FDA).

Καφές © Unsplash

Καφές © Unsplash

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, «συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αποχρωματισμού, της φαρμακευτικής παραγωγής, της παρασκευής ουσιών αφαίρεσης χρωμάτων και του καθαρισμού και απολίπανσης μετάλλων».

Πόσο τελικά ασφαλής είναι ο ντεκαφεϊνέ;

Στη διαδικασία απομάκρυνσης της καφεΐνης, σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό του FDA, τα υπολείμματα χλωριούχου μεθυλένιου «δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 ppm (0,001%) στον καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη και στο διαλυτό εκχύλισμα καφέ χωρίς καφεΐνη (στιγμιαίος καφές)». Με τη συγκεκριμένη μέθοδο απομακρύνεται το 97% περίπου της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ, κατεβάζοντας έτσι την ποσότητα πρόσληψης ανά φλιτζάνι στα 2 mg (από 96 mg). Εταιρείες καφέ, που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της άμεσης επαφής, υπογραμμίζουν ότι ο διαλύτης, μαζί με άλλα υγρά που χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθεί η καφεΐνη, εξατμίζεται από τον ατμό, το πλύσιμο και το ψήσιμο των κόκκων που ακολουθεί.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών δεν επαρκούν. Η ανησυχία για την ασφάλεια του ντεκαφεϊνέ παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και πιο πρόσφατο) το σχέδιο νόμου στην Καλιφόρνια για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει το χλωριούχο μεθυλένιο στην υγεία: «Έγκυες γυναίκες και άτομα με προβλήματα υγείας που επιθυμούν να μειώσουν την καφεΐνη, πίνουν εν αγνοία τους ίχνη χλωριούχου μεθυλενίου στον ντεκαφεϊνέ τους καφέ» σημειώνει η Jaclyn Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project, το οποίο υπέγραψε το σχετικό αίτημα προς τον FDA. Οι πολέμιοι της Άμεσης Επαφής με χλωριούχο μεθυλένιο βασίζονται επίσης στο γεγονός ότι το όριο των 10 ppm χρονολογείται πίσω στο 1985, όταν ακόμα οι καταναλωτές δεν είχαν τον βαθμό εγρήγορσης σε θέματα ασφάλειας τροφίμων που παρουσιάζουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το debate για τον ντεκαφεϊνέ επιβεβαιώνει τη στροφή 180 μοιρών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του καφέ) εν μέσω μιας ολοένα και μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπου ο καταναλωτής ενημερώνεται διαρκώς και επιδιώκει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία βγαίνουν μέσα από μια ασφαλή γραμμή παραγωγής υψηλών στάνταρ.

Διαβάστε επίσης:

Το Κογκρέσο αψηφά τη SEC και εγκρίνει σχέδιο νόμου για τα crypto

“Γάμος” 250 εκατ. δολαρίων μεταξύ OpenAI και WSJ

Λιμάνια, δίκτυα και εφοδιαστική αλυσίδα για να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά

ΟΛΘ
-0.90%
33.00
ΑΣΤΑΚ
-1.61%
7.34
ΞΥΛΠ
0.00%
0.00
ΜΠΕΛΑ
-0.63%
28.32
ΟΛΥΜΠ
-1.31%
2.26
ΠΡΟΝΤΕΑ
8.47%
6.40
ΧΑΙΔΕ
0.00%
0.00
ΚΟΥΕΣ
-0.41%
7.25
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0.30%
1.69
ΜΥΤΙΛ
-1.18%
43.38
ΑΤΡΑΣΤ
-0.94%
8.42
ΚΡΙ
0.22%
17.90
ΡΕΒΟΙΛ
3.40%
1.68
ΠΛΑΘ
-0.39%
3.86
ΑΤΤ
-0.51%
0.77
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
CNLCAP
0.77%
6.55
ΒΙΟΚΑ
-1.87%
1.84
ΔΟΜΙΚ
0.81%
1.88
ΑΚΡΙΤ
0.00%
0.95
AEM
-1.00%
4.17
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.82
ΣΠΙ
0.00%
0.00
CENER
-0.64%
9.26
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΑΒΑΞ
-0.49%
2.04
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΛΤΟΝ
1.15%
1.77
ΕΚΤΕΡ
-1.44%
2.06
OPTIMA
-0.78%
17.82
ΜΑΘΙΟ
7.83%
0.62
EVRR
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΑΛΦΑ
-1.72%
2.63
ΙΛΥΔΑ
-0.74%
2.68
ΕΤΕ
0.00%
10.35
ΠΑΙΡ
2.96%
0.83
ΚΕΠΕΝ
10.00%
1.87
ΤΡΑΣΤΟΡ
0.00%
1.16
ΙΝΛΟΤ
-1.13%
1.05
ΓΕΒΚΑ
0.00%
1.44
ΕΛΧΑ
-0.23%
2.18
ΕΛΠΕ
0.26%
7.71
ΕΛΣΤΡ
-3.52%
2.19
ΠΕΤΡΟ
-0.21%
9.40
ΛΑΝΑΚ
1.69%
0.91
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΕΥΔΑΠ
1.21%
5.85
ΜΕΒΑ
-2.86%
5.10
ΦΑΙΣ
0.42%
3.62
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΚΕΚΡ
0.00%
1.20
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0.16%
19.33
ΑΤΕΚ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
-1.82%
2.16
ΝΑΥΠ
-2.91%
0.67
ΣΑΡ
1.17%
13.86
ΕΒΡΟΦ
-1.25%
1.97
ΕΛΛ
0.00%
13.80
ΔΡΟΜΕ
0.00%
0.32
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.26%
3.91
ΦΡΙΓΟ
-1.38%
0.29
BOCHGR
0.61%
6.64
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0.78%
1.29
ΟΠΑΠ
-0.69%
20.26
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.46%
1.31
ΒΙΟΣΚ
1.49%
1.71
ΙΚΤΙΝ
-0.72%
0.34
ΜΠΡΙΚ
-0.38%
2.62
ΑΛΜΥ
-1.41%
4.90
ΑΝΔΡΟ
0.00%
6.72
ΑΒΕ
-1.09%
0.46
ΣΕΝΤΡ
-1.25%
0.32
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
-0.34%
5.94
ΙΝΛΙΦ
-0.78%
5.08
ΕΛΒΕ
0.00%
0.00
ΙΑΤΡ
0.00%
1.77
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΙΝΤΕΚ
0.00%
6.27
ΙΝΤΕΤ
-0.40%
1.25
ΑΤΤΙΚΑ
0.00%
2.12
ΞΥΛΚ
0.88%
0.23
ΛΑΒΙ
-1.63%
0.78
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
0.00%
0.00
ΟΤΟΕΛ
0.85%
11.82
ΣΙΔΜΑ
0.00%
1.38
ΑΣΚΟ
0.56%
3.57
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
NOVAL
-0.77%
2.57
ΦΡΛΚ
0.50%
4.04
ΕΥΑΠΣ
0.63%
3.21
ΝΑΚΑΣ
1.34%
3.02
ΕΧΑΕ
-1.53%
5.81
DIMAND
0.48%
8.46
ΠΛΑΚΡ
-2.68%
14.50
ΤΖΚΑ
0.39%
1.30
ΔΑΑ
1.04%
9.76
QLCO
-1.07%
5.94
ΜΙΓ
0.58%
3.45
ΚΤΗΛΑ
0.00%
0.00
ΒΟΣΥΣ
0.93%
2.16
ΠΡΔ
0.00%
0.00
ΔΕΗ
-3.92%
13.23
ΙΝΤΚΑ
-0.96%
3.11
ΜΕΡΚΟ
7.60%
36.80
ΠΡΟΦ
0.00%
5.82
ΚΥΡΙΟ
-2.24%
1.09
ΛΟΥΛΗ
-1.01%
3.92
TITC
-1.55%
41.30
ΕΣΥΜΒ
0.00%
1.18
ACAG
0.36%
5.64
ΣΠΕΙΣ
0.62%
6.52
ΑΡΑΙΓ
-0.97%
12.24
ΚΑΡΕΛ
0.00%
318.00
ΑΔΜΗΕ
-1.32%
2.98
ΜΕΝΤΙ
1.65%
2.46
ΟΤΕ
-1.24%
16.67
ΛΕΒΚ
-3.51%
0.22
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.16
ΒΙΟ
-1.21%
5.72
ΕΥΡΩΒ
-1.28%
2.63
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΜΟΥΖΚ
-3.73%
0.46
AKTR
-1.48%
5.31
ΜΟΤΟ
1.82%
2.80
ΕΕΕ
-0.72%
46.64
EVR
-2.60%
1.69
ΔΑΙΟΣ
0.00%
0.00
ΜΟΗ
-0.53%
22.72
ΜΙΝ
0.87%
0.46
ΠΑΠ
-0.36%
2.75
ΛΑΜΔΑ
-0.15%
6.53
ΟΛΠ
1.10%
46.00
ΚΟΡΔΕ
-0.71%
0.42
ΚΟΥΑΛ
1.40%
1.16
ΠΕΙΡ
0.32%
5.72