Ένα κείμενο το οποίο δεν θα μπορούσαν ποτέ να μην υπογράψουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, εγχωρίων και πολυεθνικών, φαίνεται ότι θα είναι το τριετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενδέχεται να δοθεί επίσης στη δημοσιότητα, μετά το πέρας όλων των διαδικασιών για την υπογραφή του.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που επιτελικό στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας εξηγούσε με αξιοσημείωτη βεβαιότητα στο powergame.gr ότι «το τριετές μνημόνιο συνεργασίας ξεχάστε το. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό», ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης παρέδωσε χθες στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) το τελικό σχέδιο του μνημονίου, προκειμένου οι τρεις φορείς να καταθέσουν άμεσα τα δικά τους τελικά σχόλια και τις τυχόν ενστάσεις και παρατηρήσεις τους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη προχωρήσει στην ενσωμάτωση και «υιοθέτηση» όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων και παρατηρήσεων, τόσο εκείνων εκ μέρους των εκπροσώπων της εγχώριας όσο και εκείνων εκ μέρους των εκπροσώπων της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η φαρμακοβιομηχανία, οι τρεις κορυφαίοι αντιπροσωπευτικοί της φορείς, δηλαδή, βρίσκονται ήδη ενώπιον ενός πολύ ισχυρού διλήμματος: Εάν υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας αθετούν τον ύψιστο όρο, τον οποίο έχουν θέσει, δηλαδή το μνημόνιο να περιλαμβάνει επίσης το σαφές ύψος του clawback, το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία για τα αμέσως επόμενα τρία χρόνια.
Αντιστρόφως, εάν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δεν υπογράψουν τελικά το μνημόνιο, τότε παραμένουν πιστοί στον ύψιστο όρο που έχουν θέσει για το ύψος του μελλοντικού clawback, αλλά στερούνται, ταυτόχρονα, όλων των θετικών για την φαρμακοβιομηχανία δεσμεύσεων και σημείων, που περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του υπουργού Υγείας.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, λοιπόν, η πανηγυρική ανάρτηση του υπουργού Υγείας στην πλατφόρμα Χ, σχετικά με την ατμόσφαιρα και τον βαθμό ωρίμανσης της σχετικής συζήτησης, τα οποία διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Γράφει σχετικά στην ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης:
«Όταν ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για δεύτερη φορά, στις 04 Ιανουαρίου 2024, το claw back στην φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Οι εταιρίες ανησυχούσαν, οι ελλείψεις φαρμάκων πλήθαιναν και η ανησυχία ήταν έκδηλη. Έλαβα την εντολή να το ελέγξω και ξεκίνησα μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Χθες στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και με την συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, PIF Greece, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ), αλλά και της Διοικήσεως των ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ, ΕΚΑΠΥ, πιστοποιήθηκε η επιτυχία των προσπαθειών μας. Η αύξηση της Φαρμακευτικής δαπάνης πλέον ανά έτος είναι μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, το claw back σε όλες τις κατηγορίες μειώνεται και οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Αν και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, οι καλές μας επιδόσεις αναγνωρίζονται από όλους και έτσι η επάρκεια σε κρίσιμα για τους ασθενείς φάρμακα εξασφαλίστηκε. Παρουσιάσαμε τρεις σημαντικές ακόμη μεταρρυθμίσεις, το κανάλι μεταβατικής αποζημίωσης που θα επιταχύνει την είσοδος καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά από το 2026, το σπάσιμο της δαπάνης των Φαρμακείων Κοινότητας ως προς την προστασία των γενοσήμων φθηνών φαρμάκων και το τριετές Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Φαρμακοβιομηχανίας. Και οι τρεις αυτές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς, αλλά και στην επάρκεια σε φάρμακα.
Στόχος μας κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακο που πρέπει να λάβει, όταν το χρειαστεί και το Κράτος να το πληρώσει στην τιμή που πρέπει. Πάμε πολύ καλά».