Στρεπτόκοκκος: Αλαλούμ με τα λουκέτα στα σχολεία – Γιατί διαφωνεί ο ΕΟΔΥ

Κλειστά σχολεία λόγω στρεπτόκοκκου. Τι λένε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και η Ματίνα Παγώνη

Στρεπτόκοκκος ©pixabay

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές, καθώς κρούσματα στρεπτόκοκκου εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οδηγώντας στο προσωρινό κλείσιμο σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους, σήμερα Δευτέρα.

Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κλειστό θα παραμείνει το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Σκρα, στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 27ο Νηπιαγωγείο. Κλειστό θα είναι και το Κλειστό Γυμναστήριο του συγκροτήματος. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο στην ίδια περιοχή.

Στο δήμο Δέλτα, μετά από τέσσερα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε σχολεία των Κυμίνων και της Σίνδου, πραγματοποιούνται προληπτικές απολυμάνσεις, ενώ στον δήμο Ωραιοκάστρου, κρούσμα εντοπίστηκε στο 6ο Νηπιαγωγείο.

Στις Σέρρες, κλειστά θα παραμείνουν το 4ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 8ο και 25ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Σερρών.

Στην Αττική, τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Βύρωνα δεν θα λειτουργήσουν προληπτικά.

Τέλος, στην Κρήτη, δεν θα λειτουργήσει σήμερα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, ούτε να κλείνουν σχολεία

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει πως δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία αλλά ούτε και να απολυμαίνονται.

«Κατανοητό είναι οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με αυτό όμως δεν θα προστατεύουν και είναι σίγουρο. Και μάλιστα μπορεί να τα εκθέτουν. Άρα δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, δεν ωφελεί καθόλου, μπορεί να κάνει και κακό. Παράκληση: Να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν τις απολυμάνσεις», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στην ΕΡΤ.

«Τι χρειάζεται να κάνουμε αν έχουμε κρούσμα σε μία τάξη; Πρώτα, το κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο. Στο σχολείο μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών, να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα και μια αυξημένη καθαριότητα», συμπλήρωσε.

«Έχει θέση το να κλείσουμε το σχολείο με ένα ή με περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μία τάξη; Όχι δεν έχει καμία θέση. Να εξηγήσω γιατί: ο στρεπτόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, δεν επιβιώνουν στο περιβάλλον, δεν επιβιώνουν στις επιφάνειες. Αν θυμάστε για τον COVID λέγαμε ότι επιβιώνει λίγο στις επιφάνειες. Αυτό το μικρόβιο δεν επιβιώνει, έχει ανάγκη τον οργανισμό για να το κάνει», είπε μεταξύ άλλων.

«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μια αύξηση μετά τον COVID, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου. Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25%.1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν τη σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, «αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή στρεπτόκοκκου, το παιδί είναι πολύ πεσμένο. Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό. Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στο παιδίατρο τους. Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι».

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαχωρίζει και τα κρούσματα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά: «Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και εξελίσσονται σε πολύ γρήγορο διάστημα και έχουν θνητότητα 25%. Αν θυμάστε και πέρυσι είχαμε στην Ηλεία δύο θανάτους σε νεαρά άτομα πέρυσι», υπενθυμίζει.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Μαγιορκίνης: Κοινό μικρόβιο ο στρεπτόκοκκος, ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει διεισδυτική λοίμωξη

Ένα αρκετά κοινό μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, το 5 -10% το έχει στο λαιμό του χωρίς να του προκαλεί πρόβλημα, ενώ και όταν προκαλέσει πρόβλημα αυτό είναι η κλασσική αμυγδαλίτιδα.

«Δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στον πανικό που τείνει να επικρατήσει αυτή την περίοδο σχετικά υπογράμμισε πως μόνο «σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη και το 10% που θα κάνουν διεισδυτική λοίμωξη είναι πιθανό να καταλήξουν».

«Πονόλαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή αλλά με πυρετό είναι εικόνα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα συμπτώματα και τόνισε πως «η αξιολόγηση ενός παιδιού που έχει στρεπτόκοκκο είναι κατά πόσο έχει πρησμένες αμυγδαλές ή έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η οστρακιά, γιατί προκαλεί οστρακιά». «Πυρετός είναι το βασικό στοιχείο και πρησμένες αμυγδαλές» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως ένα παιδί το οποίο θα κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, γεγονός μάλιστα που μπορεί να εξελιχθεί και μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «το παιδί όταν έχει διεισδυτική λοίμωξη φαίνεται. Είναι μια βαριά κατάσταση. Ούτε ξέρεις αν θα εξελιχθεί, αλλά οι πιθανότητες να εξελιχθεί, κάτι το οποίο όπως σας είπα 5 10% του πληθυσμού το κουβαλάει» προσθέτοντας πως «δεν είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο και δεν κυκλοφορεί… από το 5 -10% ένα πολύ μικρό ποσοστό θα την κάνει την διεισδυτική».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «τα τεστ γίνονται μόνο από επαγγελματίες. Δεν θα έπρεπε κάποιος να πάρει ένα τεστ από το φαρμακείο να το κάνει μόνος του γιατί δεν μπορεί να το αξιολογήσει» σημειώνοντας επιπλέον πως και αυτό να κάνει κάποιος «πολλά από αυτά βγαίνουν και ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά» καταλήγοντας πως «θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτών των τεστ στα σπίτια μόνο από μικροβιολόγο ή από κάποιον παθολόγο ή στην περίπτωση των παιδιών από έναν παιδίατρο».

«Επειδή όλοι περνάμε στρεπτόκοκκο και μπορεί να τον έχουμε και 2 και 3 φορές το χρόνο χωρίς να μας προκαλεί κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς να τους κάνουμε επιτρεπτές και να τους αναφέρουμε σαν κρούσματα γιατί δεν είναι κρούσματα» τόνισε, ενώ απαντώντας στις «φωνές» που ζητούν κλείσιμο των σχολείων μπροστά σε κρούστα σημείωσε πως δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα αυτά τα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε υπερβολικά ενώ δεν αναφέρονται κιόλας ούτε από τις οδηγίες που δίνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί.

Τέλος, στο κομμάτι της αντιμετώπισης ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ένδειξη είναι να πάρει αντιβίωση προτείνοντας μάλιστα «την πιο απλή, την πιο απλή πενικιλίνη που μπορούμε να φανταστούμε».


Παγώνη: Δεν υπάρχει εμβόλιο στρεπτόκοκκου

Στον ΑΝΤ1 , μίλησε η διευθύντρια παθολογικής κλινικής Νοσοκομείου Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη, για την έξαρση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και τα σχολεία κλείνουν προληπτικά.

«Έχουμε μια έξαρση στρεπτόκοκκου Α και αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικός. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα».

Συνιστά όπως οι γονείς όταν αντιληφθούν συμπτώματα πυρετού να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο.

«Να γίνει το τεστ, το στρεπτ τεστ και να δοθούν άμεσα οι οδηγίες για τη θεραπεία. Εάν τα βήματα αυτά γίνουν γρήγορα δεν έχουμε το πρόβλημα που είχαμε στη Θεσσαλονίκη»

«Θα πρέπει άμεσα με το που δούμε πυρετό ή αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο για να δώσει τις οδηγίες».

Ως προς το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή του το κορίτσι το χαρακτήρισε ως ακραίο και ως περίπτωση σπάνια

«Δεν έχουμε θανάτους από στρεπτόκοκκο. Ήταν περίπτωση σπάνια. Ο στρεπτόκοκκος Α μόλις αντιμετωπιστεί δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, ούτε επιπλοκές. Επιπλοκές και να φθάνουμε σε σηψαιμία έχουμε όταν το αφήσουμε για μέρες και δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει».

Επιπλέον αναφέρει το στρεπτ τεστ να μην τα κάνουν οι γονείς και επιπλέον επισημαίνει πως δεν υπάρχει εμβόλιο!

Συνιστά επίσης καλό πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών όπου ακουμπάμε.