Εντός ολίγων ημερών και, πάντως, σίγουρα εντός του τρέχοντος Ιουλίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα γνωρίζει πόσες δραστικές ουσίες και πόσοι κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων θα μπορούσαν να «περάσουν» από τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΣΥΦΑ) στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΜΗΣΥΦΑ).
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του powergame.gr, περίπου 60 είναι οι δραστικές ουσίες τις οποίες το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει ήδη εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να «περάσουν» πλέον στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν κατάλογο φαρμακευτικών σκευασμάτων ΜΗΣΥΦΑ, ο οποίος να αντιστοιχεί απολύτως με τους αντίστοιχους καταλόγους οι οποίοι υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του powergame.gr, περίπου, το πολύ, οι 20 από τις περίπου 60 δραστικές ουσίες έχουν λάβει ήδη την έγκριση του ΕΣΕ του ΕΟΦ, προκειμένου να «περάσουν» στην λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να είναι εκείνος ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα.
Όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει τώρα ένα νέο, «ευαίσθητο» για τα λαϊκά στρώματα «μέτωπο», το οποίο θα έδινε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αντιληφθεί ότι η τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, αλλά και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, δεν ευνοούν τέτοιες κινήσεις και, έτσι, ο ίδιος έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά στους στενούς συνεργάτες του ότι τέτοιο θέμα, δηλαδή νέα μετακίνηση ορισμένων ΣΥΦΑ στην λίστα των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ανακινήσει, και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα.
Ποια είναι τα ΜΗΣΥΦΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας, μεταξύ των οποίων τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ, σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων.
Στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, μάλιστα, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον γιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε γιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα. Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς, εάν δεν υπήρχαν τα προϊόντα αυτοφροντίδας.
Επίσης, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας (AESGP). Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.
Άλλη πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπου βρίσκονται σήμερα, στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία κάθε χρόνο, χωρίς, όμως να μας εξηγεί ποια θα ήταν η οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους από αυτή τη μεταφορά, μία επιβάρυνση πολύ βαριά, κατά τα φαινόμενα…
Τι είναι η αυτοφροντίδα
Αυτοφροντίδα (Self-Care) είναι οι ενέργειες που κάνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τον εαυτό τους για την διατήρηση της υγείας τους, καθώς και την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας.
Η Αυτοφροντίδα είναι μια ευρεία έννοια που καλύπτει την υγιεινή, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, αποφεύγοντας κινδύνους που συνεπάγονται, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ή την παχυσαρκία. Υπάρχουν διάφορα μικροπροβλήματα υγείας τα οποία είναι αναπόφευκτα και πρέπει να αποδεχόμαστε ως συνέπειες της ζωής. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, όμως τα προϊόντα αυτοφροντίδας ή άλλα μέτρα αυτοπερίθαλψης μπορούν να προσφέρουν βελτίωση και συχνά ανακούφιση.
Η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ είναι σήμερα γενικά αποδεκτή ως σημαντικό μέρος της ιατρικής περίθαλψης. Συμβαδίζει με την αυξανόμενη επιθυμία του καθενός να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική του υγεία. Όταν εφαρμόζεται σωστά, η αυτοφροντίδα μπορεί επίσης να απαλλάξει από κάποιες δαπάνες τα εθνικά ταμεία ιατρικής περίθαλψης. Επιβαρύνει, όμως, τους ιδίους τους ασφαλισμένους.
Μάλιστα, στην περίπτωση των ΜΗΣΥΦΑ ο πολίτης φέρει την πλήρη ευθύνη για την αγωγή του. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διαβάζει προσεκτικά το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών και/ή τις αναγραφόμενες στο κουτί πληροφορίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ή όταν η πάθηση αφορά μωρά ή παιδιά.