Νοσοκομεία: Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση με SMS, βήμα – βήμα

Η διαδικασία αξιολόγησης των νοσοκομείων ξεκινά αμέσως μετά το εξιτήριο χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του πολίτη σε κανένα στάδιο

Νοσοκομείο © INTIME

Ξεκινά τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025 η διαδικασία αξιολόγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν, μέσω της απάντησης σε 35 ερωτήματα ενός ειδικού ερωτηματολογίου το οποίο θα αποστέλλεται με sms.

Όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο συλλογής δεδομένων που δίνει για πρώτη φορά στους ίδιους τους ασθενείς τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, σε επίπεδο κλινικής, μετά την έξοδό τους από αυτά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα αφορούν συγκεκριμένες κλινικές και όχι γενικά τα νοσοκομεία, προκειμένου να εντοπιστούν με ακρίβεια τα προβλήματα και να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

«Θα μπορούμε να βγάζουμε σκορ ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας ανά νοσοκομείο και κλινική, και αυτά τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται. Δεν τιμωρούμε, δεν στοχοποιούμε — κινητροδοτούμε τα νοσοκομεία που τα πάνε καλύτερα, και συνετίζουμε αυτά που δεν πληρούν το επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών», σημείωσε.

Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία

Το ψηφιακό εργαλείο θα είναι προσβάσιμο μετά το εξιτήριο του ασθενούς.

Οι πολίτες θα μπορούν να απαντούν σε δομημένα ερωτηματολόγια για την εμπειρία τους (π.χ. καθαριότητα, ταχύτητα ανταπόκρισης, ποιότητα φροντίδας, αναμονή).

Τα δεδομένα θα αναλύονται ανά κλινική και νοσοκομείο, και θα δημοσιοποιούνται.

Τα νοσοκομεία θα ενθαρρύνονται μέσω κινήτρων και όχι μέσω ποινών.

Η πρωτοβουλία των δύο υπουργών δεν αφορά μόνο τεχνολογία και δεδομένα: αποτελεί και πολιτική τοποθέτηση για ένα πιο διαφανές και υπεύθυνο σύστημα υγείας.

Όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση, η διαδικασία για την αξιολόγηση δεν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 3 λεπτά.

Όπως εξήγησε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, στην αξιολόγηση θα συμμετέχουν πολίτες 18 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον για μια ημέρα. «Εξετάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες, η οργάνωση και η διαχείριση της φροντίδας, η αλληλεπίδραση με το προσωπικό, η υποστήριξη στους ασθενείς, η υγιεινή, η καθαριότητα και η ποιότητα της σίτισης. Ζητείται επίσης και μια γενική αξιολόγηση όπως τη βίωσε ο ασθενής» είπε η κυρία Βιλδιρίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινά αμέσως μετά το εξιτήριο χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του πολίτη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. «Δημιουργείται ένα μοναδικό ID και μετά ένα μοναδικό URL που έρχεται στον πολίτη 5 ημέρες μετά το εξιτήριο.

Ο πολίτης συνδέεται με αυτό, συμπληρώνει το ΑΜΚΑ και με διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ προχωρά η διαδικασία. Το SMS αποστέλλεται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με προϋπόθεση την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Η δυνατότητα αξιολόγησης παραμένει ενεργή 7 ημέρες μετά την αποστολή του SMS.