Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρωταγωνιστής στον τομέα
των υποδομών και των παραχωρήσεων

Επενδυτικό πλάνο, αξίας 10 δισ. ευρώ από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε παραχωρήσεις, υποδομές, ενεργειακές υποδομές και καθαρή ενέργεια

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο μεγαλύτερος αμιγώς ελληνικός όμιλος υποδομών, παραχωρήσεων, κατασκευών και καθαρής ενέργειας, παραμένει προσηλωμένος στην αναπτυξιακή του πορεία υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο αξίας 10 δισ. ευρώ που καλύπτει όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε παραχωρήσεις και υποδομές

Στον τομέα των παραχωρήσεων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ώριμων και υπό ανάπτυξη έργων, το οποίο περιλαμβάνει μείζονες υποδομές στρατηγικά τοποθετημένες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων ο Όμιλος ελέγχει σε ποσοστό 100% τα έργα παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ενώ συμμετέχει και στην εταιρεία παραχώρησης ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ. Με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού το συνολικό χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου θα ξεπεράσει τα 1.500 χλμ., αποτελώντας το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης στο Καστέλι, ενώ πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση ως επικεφαλής της κοινοπραξίας για το έργο ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Τέλος, το έργο για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με τις ουσιαστικές κατασκευαστικές εργασίες να αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες στον κλάδο των παραχωρήσεων, συμμετέχοντας στους επερχόμενους διαγωνισμούς εμβληματικών έργων παραχώρησης, όπως η Αττική Οδός, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος, ο αερολιμένας Καλαμάτας, καθώς και διαφόρων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έργων υποδομής και κτιριακών έργων ανά την Ελλάδα. Η ωρίμανση των ανωτέρω επενδύσεων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την δυνατότητα του Ομίλου να παράγει σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

Στον κατασκευαστικό τομέα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον ισχυρότερο εκπρόσωπο του ελληνικού τεχνικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκτελώντας σημαντικά ιδιωτικά και δημόσια έργα σε ολόκληρο το φάσμα των κατασκευών.

Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος υλοποιεί έργα καίριων υποδομών, όπως το νότιο και βόρειο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος (τμήμα Γαστούνη – Πύργος), η 6η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού (Κύπρος), το αεροδρόμιο Νικολά Τέσλα (Σερβία). Παράλληλα, στα ιδιωτικά έργα, εκτός από αυτά που αποτελούν δικές του επενδύσεις (Αεροδρόμιο στο Καστέλι, IRC Ελληνικό, κλπ), ο Όμιλος εκτελεί  σειρά σημαντικών οικοδομικών πρότζεκτ, όπως η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά της εταιρείας PIRAEUS TOWER A.E, το νέο γραφειακό συγκρότημα «PwC Campus» INSIGNIO M.A.E, εταιρείας συμφερόντων της DIMAND A.E, καθώς και το επιχειρηματικό πάρκο «HUB 26» στη Θεσσαλονίκη της OURANIA Μ.Α.Ε. – εταιρείας συμφερόντων των DIMAND A.E. και Prodea Investments A.E..

Το ανεκτέλεστο του Ομίλου μαζί με τα προς υπογραφή έργα που έχει εξασφαλίσει, διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 5,3 δισ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με βάση τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή τους, αλλά και από την εκκίνηση νέων έργων τις επόμενες περιόδους. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων έργων, αλλά και η προσεκτική εκτέλεση και συνεχής παρακολούθηση αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία σε υγιή επίπεδα.

Ενεργειακές υποδομές και καθαρή ενέργεια

Επιπλέον, ο Όμιλος έχει σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας ενεργειακά έργα, όπως τη Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο στην Κομοτηνή, τα οποία μαζί με τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά πάρκα και τους φωτοβολταϊκούς  σταθμούς του Ομίλου που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, θα συμβάλλουν περαιτέρω στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.