Telecoms.
Χτίζοντας τα νέα δίκτυα οπτικών ινών

Ταχύτερη η εγκατάσταση και η επέκταση των οπτικών ινών

Καθώς οι οπτικές ίνες κατακτούν τον (ανεπτυγμένο) πλανήτη,  στην Ελλάδα δρομολογούνται επενδύσεις 5 δισ. ευρώ προκειμένου να πιάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της διασυνδεσιμότητας, αλλά και τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας έτσι όπως εκφράζεται κυρίως από σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν την υστέρηση της Ελλάδας  στη διαθεσιμότητα δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks, VHCN). Ως τέτοια θεωρούνται τα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home, FTTH) και μέχρι το κτίριο (Fiber To The Building, FTTB).

Στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα εμφανίζεται τελευταία στη ζώνη του ΟΟΣΑ στον δείκτη διείσδυσης των οπτικών ινών και δεύτερη από το τέλος στη (μέση) ταχύτητα πρόσβασης των χρηστών στο διαδίκτυο. Τελευταία χώρα στη ζώνη του ΟΟΣΑ στη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι η Τουρκία.

To θετικό με την Ελλάδα είναι ότι το 2021 πέτυχε υψηλούς ρυθμούς αύξησης της διείσδυσης των συνδέσεων FTTH/B. Σε όρους ετήσιας ανάπτυξης η χώρα πέρυσι πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση (+92,7% σε σχέση με το 2020) μετά την Κόστα Ρίκα και το Ισραήλ.

Την τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συντηρήσουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, συνεπικουρούμενοι από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια τα σχέδια των παρόχων τα οποία θεωρούνται φιλόδοξα.

Ήδη, οι δύο από τις τέσσερις πρώτες συμβάσεις δανειοδότησης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν, αφορούν σε επενδύσεις ανάπτυξης δικτύων FTTH. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στον ΟΤΕ (187 εκατ. ευρώ) και στην United Fiber, την πρώην HOF (100 εκατ. ευρώ).

Και αυτά θεωρούνται μόνον η αρχή. Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ σε δίκτυα νέας γενιάς VHCN θα ξεπεράσουν τα επόμενα 5-6 χρόνια τα 3 δισ. ευρώ. Άλλα τόσα προτίθενται να επενδύσουν οι ανταγωνιστές του Nova (2  δισ. ευρώ), Vodafone (0,6 δισ. ευρώ) αλλά και η νεοεισερχόμενη στην αγορά ΔΕΗ (0,8 δισ. ευρώ) και τέλος η Grid Hellas.

Μόνον ο ΟΤΕ πέρυσι ανακοίνωσε κεφαλαιουχικές επενδύσεις 638 εκατ.  ευρώ ενώ για το 2023 εκτιμά τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις σε 640 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά επενδύονται στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι δίκτυα οπτικών ινών ήδη διέρχονται έξω από 940.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1,4 εκατομμύρια.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αρχίζουν να μπαίνουν οι οπτικές ίνες μέσα στα κτίρια. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, βρίσκονταν μέσα σε 166 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, από 92.000 πελάτες που ήταν ένα χρόνο πριν, δηλαδή στο τέλος του Α’ τριμήνου 2022. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 18% από 12% ένα χρόνο νωρίτερα. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής επέκταση του δικτύου, καθώς και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, που επιτρέπουν στον ΟΤΕ να αξιοποιεί τις επενδύσεις σε υποδομές οπτικές ίνας.

Στο παιχνίδι εισήλθε δυναμικά και η νέα Nova. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για την 5ετία 2022-2027 και από το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα, ξεχωρίζει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού και στο 70% των περιφερειών της χώρας. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα φτάσει σε περισσότερο από 2,3 εκατ. νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται, κάθε χρόνο στη χώρα μας οι επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες υποδομές και περιεχόμενο, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η οποία για τα τους τελευταίους 30 μήνες που υπάρχουν στοιχεία (Ιαν. 2020-Ιούν. 2022), αναφέρει επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2022, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες σε ενσώματες και ασώματες ακινητοποιήσεις ύψους 2.295 εκατ. ευρώ. Εξ’ αυτών οι μισές περίπου αφορούν στην σταθερή τηλεφωνία (1,07 δισ. ευρώ) και οι υπόλοιπες μισές στην κινητή τηλεφωνία (1,01 δισ. ευρώ).

Μηδενικές είναι οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δορυφορικά δίκτυα και τεχνολογίες, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 0,21 δισ. ευρώ αφορά  σε δαπάνες που δεν κατατάσσονται σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών (π.χ. πλατφόρμες διαδικτυακής τηλεόρασης κ.λπ.).

Η αποκλιμάκωση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες

Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού από το β’ εξάμηνο του 2021, οδήγησε το σύνολο των αγαθών που προμηθεύεται ένα νοικοκυριό σε μεγάλες ανατιμήσεις… Περισσότερα εδώ

ΕΕ: Πιέσεις για συμμετοχή των big tech στην ανάπτυξη δικτύων 5G

Κάθε εταιρεία που συμμετέχει με πάνω από το 5% της κίνησης ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών, θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των δικτύων ευρυζωνικότητας και 5G στην Ευρώπη... Περισσότερα εδώ

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο FTTH

Στις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών (FTTH/FTTB) παρουσιάζεται η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στην έκθεση του FTTH Council EuropeΠερισσότερα εδώ