Τraders στέλνουν χαλκό στη Χαβάη για να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ

Τα αποθέματα χαλκού στις ΗΠΑ εκτιμάται να φτάσουν τους 500.000 τόνους τις επόμενες εβδομάδες. Προσφέρονται τιμές με υψηλά premium

Χαλκός @ Unsplash

Οι traders χαλκού που αγωνίζονται να περάσουν φορτία στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να μεταφέρουν παραδόσεις στη Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να μειώσουν τον χρόνο αποστολής, καθώς το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 50% απειλεί να κλείσει την πόρτα σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα arbitrage συναλλαγή που κυριαρχεί στην αγορά εδώ και μήνες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν σε περίπου 25% πάνω από τις διεθνείς τιμές αναφοράς μετά την αρχική ανακοίνωση του Τραμπ την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι traders καταφέρουν να παραδώσουν μέταλλο στις ΗΠΑ πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη — ή να υποστούν σημαντικές ζημιές εάν δεν προλάβουν.

Η ανακοίνωση του Τραμπ αποτελεί την κορύφωση μιας δραματικής μεταβολής που εκτυλίσσεται στην αγορά χαλκού από τότε που ο πρόεδρος δήλωσε τον Φεβρουάριο την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χαλκού. Η επακόλουθη άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ προκάλεσε αγώνα δρόμου από την πλευρά της βιομηχανίας για να διοχετεύσει φορτία στη χώρα· τα αποθέματα στο εσωτερικό αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ η υπόλοιπη παγκόσμια αγορά ήρθε αντιμέτωπη με αυξανόμενη έλλειψη προσφοράς.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την αγορά, οι αποστολές είχαν αρχίσει να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ορισμένοι traders προετοιμάζονταν για επικείμενη ανακοίνωση δασμών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού καθ’ οδόν προς αμερικανικά λιμάνια.

Τα αποθέματα χαλκού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 500.000 τόνους τις επόμενες εβδομάδες, περίπου οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στον βασικό κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ στη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς. Μέταλλο αποθηκεύεται επίσης στο λιμάνι της Πόλης Παναμά στη Φλόριντα.

Ταλαιπωρημένοι traders περιγράφουν πώς πέρασαν άγρυπνες νύχτες μέσα στον πανικό που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Τρίτης, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις για το τι θα κάνουν με φορτία που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, και αν θα προσπαθήσουν να στείλουν και νέα αποστολή πριν την καταληκτική προθεσμία. Αν και οι δασμοί ήταν αναμενόμενοι, το ποσοστό 50% ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι προεξοφλούσαν οι περισσότεροι. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε το ποσοστό αυτό σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ της Τετάρτης, δηλώνοντας ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα

Ορισμένοι traders, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μέταλλο την τελευταία στιγμή, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά premium — προσφέροντας σχεδόν $400 ανά τόνο πάνω από τις τιμές του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου — ενώ προσπαθούν να εκτρέψουν φορτία που είχαν προορισμό την Κίνα προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν ανωνυμία λόγω εμπορικής ευαισθησίας.

Οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για σήματα brands που είναι αποδεκτά προς παράδοση στα συμβόλαια του Comex, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να μεταπωλήσουν το μέταλλο στο χρηματιστήριο ως ύστατη λύση, εάν δεν καταφέρουν να το διαθέσουν αλλού στις ΗΠΑ.

Οι αποστολές από την Ασία προς τη Νέα Ορλεάνη διαρκούν συνήθως πάνω από έναν μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι traders στέλνουν τώρα μέταλλο κινδυνεύουν να βρεθούν στην πλευρά των ζημιωμένων όταν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.

Αντιθέτως, το ταξίδι προς τη Χαβάη διαρκεί περίπου δέκα ημέρες, και σύμφωνα με μία πηγή, τουλάχιστον ένας trader έχει ήδη ολοκληρώσει μια τέτοια αποστολή προς την πολιτεία του Ειρηνικού.

Για τους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής, το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί επίσης ελκυστικό σημείο εισόδου, καθώς βρίσκεται εντός του τελωνειακού εδάφους των ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν traders.

Στη Χιλή, που αποτελεί βασικό προμηθευτή χαλκού προς τις ΗΠΑ, μεταλλευτικές εταιρείες βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για να συζητήσουν πώς θα δώσουν προτεραιότητα σε αποστολές προς τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, βάσει των υπαρχόντων συμφωνιών με τους πελάτες τους.

Η ανακοίνωση Τραμπ σημαίνει ότι οι traders βρίσκονται πλέον σε αγώνα δρόμου — ιδίως εκείνοι που κατέβαλαν υψηλά premium για να εξασφαλίσουν φορτία χαλκού. Μέχρι πρότινος προσδοκούσαν τεράστια κέρδη αποστέλλοντας το μέταλλο στις ΗΠΑ, αλλά πλέον κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες εάν το μέταλλο φτάσει μετά την έναρξη εφαρμογής των δασμών.

Παράλληλα, οι traders καλούνται να διαχειριστούν και μια σειρά από αβεβαιότητες. Εκτός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος, οι δηλώσεις του Τραμπ αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ποιες ακριβώς μορφές χαλκού θα υπαχθούν στους δασμούς. Στο παρελθόν, η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει φορτία που βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν όταν τέθηκαν σε ισχύ άλλοι δασμοί σε μέταλλα, κάτι που ενδεχομένως προσφέρει περιθώριο ελιγμών σε traders διατεθειμένους να ρισκάρουν.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η διαφορά τιμής μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου παραμένει πολύ χαμηλότερη από 50%, υποδηλώνει και ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσον ο δασμός θα εφαρμοστεί καθολικά στις εισαγωγές ραφιναρισμένου χαλκού.