Ανέκαμψε το πετρέλαιο μετά τις απειλές Τραμπ προς τη Ρωσία

Το πετρέλαιο ανεβαίνει λόγω των πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παραγωγή ΟΠΕΚ+ και δασμοί επηρεάζουν την αγορά. Στα $68,83 το μπρεντ

Πετρέλαιο © Pixabay

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κάνει μια δήλωση σχετικά με τη Ρωσία, αυξάνοντας την προοπτική επιβολής περισσότερων κυρώσεων στον σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, ενώ οι ανησυχίες για τους δασμούς και η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ περιόρισαν τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 19 σεντς, ή 0,28%, στα 68,83 δολάρια το βαρέλι Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 24 σεντς, ή 0,36%, στα 66,81 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, το Brent έχει σημειώσει άνοδο 0,8% και το WTI έχει υποχωρήσει 0,2%.

Και τα δύο συμβόλαια έχασαν περισσότερο από 2% την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο της εξελισσόμενης τιμολογιακής πολιτικής του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

«Σήμερα το πρωί, οι τιμές ανέκαμψαν εν μέρει μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ ότι σκοπεύει να κάνει μια “σημαντική” δήλωση για τη Ρωσία τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία», έγραψαν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες τους την Παρασκευή.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την απογοήτευσή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της έλλειψης προόδου στην ειρήνη με την Ουκρανία και της εντατικοποίησης των βομβαρδισμών ρωσικών πόλεων στην Ουκρανία.

Οι σφιχτές βασικές συνθήκες της αγοράς με τη βελτίωση της εποχιακής ζήτησης έχουν επίσης προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, όπως και οι νέες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που πλέουν στη Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν αναλυτές της BMI σε εβδομαδιαία έκθεση.

Ένα σημάδι βελτίωσης της ζήτησης ήταν η προοπτική της Σαουδικής Αραβίας να στείλει περίπου 51 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου τον Αύγουστο στην Κίνα, η μεγαλύτερη τέτοια αποστολή σε πάνω από δύο χρόνια.

Η αγορά πετρελαίου αναμένει νέα αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ για τον Σεπτέμβριο

Πίεση στις τιμές αυτή την εβδομάδα άσκησε η συμφωνία που συνήφθη το Σάββατο από τον Οργανισμό Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου και τους συμμάχους του, γνωστό ως OPEC+, για αύξηση της παραγωγής κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές της ING ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρξει μια ακόμη αύξηση για τον Σεπτέμβριο πριν από μια παύση.

Αυτές οι αυξήσεις αναμένεται να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά σε μεγάλο πλεόνασμα το τέταρτο τρίμηνο, εντείνοντας την πτωτική πίεση στις τιμές, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για την περίοδο 2026-2029 λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση «2025 World Oil Outlook» που δημοσίευσε την Πέμπτη.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανέλθει σε 106,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2026, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, έναντι 108 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που εκτιμάται στην πρόβλεψη του περασμένου έτους.