Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων νωρίς τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο σημείωσε μικρή άνοδο μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του από την 1η Αυγούστου.
Στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin έφτασε σε ιστορικό υψηλό και ξεπέρασε τα 120.000 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν σε πολυαναμενόμενες πολιτικές νίκες για τον κλάδο αυτή την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έκλεισε με άνοδο 2,6% στα 122.248,59 δολάρια, ενώ το ether σημείωσε άνοδο 2% στα 3.052 δολάρια.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο τους τελευταίους δασμούς σε ξεχωριστές επιστολές προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Μεξικό χαρακτήρισαν τους δασμούς ως άδικους και αποσταθεροποιητικούς, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι θα παρατείνει την αναστολή των αντιμέτρων έναντι των αμερικανικών δασμών μέχρι τις αρχές Αυγούστου και θα συνεχίσει να πιέζει για μια διαπραγματευτική λύση.
Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος στις τελευταίες απειλές του Τραμπ για δασμούς ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένη στις ασιατικές συναλλαγές, αν και το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό περίπου τριών εβδομάδων στις αρχές της συνεδρίασης.
Το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε αργότερα και έκλεισε με πτώση 0,13% στα 1,1676 δολάρια. Έναντι του μεξικάνικου πέσο, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,28% στα 18,6763.
Η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,15% στα 1,3470 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν σημείωσε οριακή άνοδο στα 147,31 ανά δολάριο.
Οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο αδιάφοροι στις απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών, με την τελευταία αναταραχή που προκάλεσε στο παγκόσμιο εμπορικό τοπίο να μην εμποδίζει τις αμερικανικές μετοχές να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και να προσφέρει μόνο μια μικρή ώθηση στο δολάριο.
«Φαίνεται ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν γίνει αδιάφορες στις απειλές του Προέδρου Τραμπ για δασμούς, μετά από τόσες πολλές τους τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η Κάρολ Κονγκ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Commonwealth Bank of Australia.
«Κρίνοντας από την περιορισμένη αντίδραση της αγοράς, οι αγορές μπορεί να πιστεύουν ότι η τελευταία απειλή του Τραμπ είναι στην πραγματικότητα μια τακτική για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις».
Όσον αφορά τα άλλα νομίσματα, το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε 0,12% στα 0,6566 δολάρια, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,37% στα 0,5987 δολάρια.
Ο Τραμπ ζητά ξανά την παραίτηση του Πάουελ
Εκτός από τις ειδήσεις σχετικά με τους δασμούς, ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν «υπέροχο» αν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, παραιτηθεί, απειλώντας εκ νέου να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ζήτησε τη μείωση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου την Τρίτη, όπου οι προσδοκίες είναι ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ θα έχουν σημειώσει μικρή άνοδο τον περασμένο μήνα.
Οι αγορές αυτή τη στιγμή αποτιμούν μια χαλάρωση της Fed κατά λίγο περισσότερο από 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο.
Στην Ασία, τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας ανέκτησαν τη δυναμική τους τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές ανέκαμψαν, καθώς οι εξαγωγείς έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αποστολές για να επωφεληθούν από την εύθραυστη εκεχειρία των δασμών μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον πριν από την προθεσμία της συμφωνίας του Τραμπ τον Αύγουστο.
Αμετάβλητο το κινεζικό γουάν
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν επηρέασαν ιδιαίτερα το γουάν, με την ενδοχώρα να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 7,1706 ανά δολάριο. Η αντίστοιχη υπεράκτια ισοτιμία της αυξήθηκε ελαφρώς στα 7,1710 ανά δολάριο.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας την επόμενη Τρίτη, για να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται ευρέως να έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο από ένα σταθερό ξεκίνημα του έτους, καθώς η εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε τις αποπληθωριστικές πιέσεις.