Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναζωπύρωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ενώ το νέο του σχέδιο πίεσης προς τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία δεν περιλάμβανε μέτρα που να στοχεύουν άμεσα τις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε πτώση 2% και υποχώρησε στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent με πτώση 1,5% αγγίζει τα 69 ευρώ, μετά τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών 30% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που υπονόμευσε τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας.
Παράλληλα, η νέα προσπάθεια του Τραμπ να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία περιλάμβανε την απειλή για επιβολή «δευτερογενών» δασμών ύψους 100% σε χώρες που συνεχίζουν τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση πυρός εντός 50 ημερών. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν άμεσες κυρώσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές, κάτι που οι traders είχαν εικάσει ότι ίσως περιλαμβανόταν όταν ο Τραμπ υποσχέθηκε «μεγάλη ανακοίνωση» για τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του σχεδίου.
Η νέα «καταιγίδα» επιστολών του Τραμπ με αιτήματα για δασμούς την περασμένη εβδομάδα περιείχε μερικούς από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που έχουν επιβληθεί ποτέ σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιδείνωση της ζήτησης ενέργειας και ενίσχυσαν τις ήδη διαδεδομένες προσδοκίες για υπερπροσφορά αργότερα φέτος, οδηγώντας hedge fund να υιοθετήσουν την πιο πτωτική στάση τους από τον Φεβρουάριο.
Προς το παρόν, ωστόσο, η ζήτηση φαίνεται να διατηρείται. Η Κίνα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους με νέο ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος, καθώς τα εργοστάσια άντεξαν στις διακυμάνσεις των δασμών. Τα στοιχεία για το εμπόριο έδειξαν επίσης αύξηση στις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Οι αγορές ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα αυξήθηκαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Vortexa.
Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από 5% χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους, καθώς οι traders και οι επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή —που εντείνουν τις ανησυχίες για την προσφορά— και του εμπορικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην παραγωγή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι traders πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη, αναζητώντας ενδείξεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.