Τραμπ και πληθωρισμός πιέζουν τις ευρωαγορές

Απαισιόδοξοι οι επενδυτές στις κυριότερες ευρωαγορές καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα σύνθετο μείγμα αβεβαιότητας

Ευρωαγορές, χρηματιστήριο της Μαδρίτης © EPA/Vega Alonso

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν την Τρίτη οι συναλλαγές στις μεγάλες ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν ένα σύνθετο μείγμα αβεβαιότητας που προέρχεται τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ όσο και από τα νεότερα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη. Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προειδοποίηση της ASML για επιβράδυνση της ανάπτυξης στον τεχνολογικό κλάδο, σκιαγραφούν ένα εύθραυστο περιβάλλον για τις ευρωαγορές.

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3%, παραμένοντας κοντά στις 515 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,6%, με αρνητικές επιδόσεις στον τεχνολογικό τομέα. Αντίστοιχα, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,5%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 0,4%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρώς, με το γερμανικό 10ετές να φθάνει το 2,56% και το ιταλικό το 3,99%, ενώ το ευρώ υποχώρησε προς την περιοχή του 1,08 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλέστερα νομίσματα.

Η Ευρώπη απαντά στις απειλές Τραμπ

Η αρνητική ψυχολογία στις αγορές ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της Δανής υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρίε Μπιέρρε, σχετικά με την εμπορική πολιτική της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, επανέφερε στο προσκήνιο την απειλή δασμών 30% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, κίνηση που θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως επικίνδυνη και αδικαιολόγητη.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό που βλέπουμε από την Ουάσιγκτον», δήλωσε η Μπιέρρε στο CNBC, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα εφόσον οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην εφαρμογή τους από την 1η Αυγούστου, όπως έχουν προαναγγείλει. Παρά τις εκκλήσεις για διαπραγμάτευση, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η ρητορική Τραμπ χαρακτηρίζεται «ασταθής και αντιφατική», καθώς –όπως τόνισε η υπουργός– οι δασμοί έχουν τροποποιηθεί πολλές φορές μέσα σε σύντομο διάστημα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των εμπορικών εταίρων.

Πληθωρισμός-έκπληξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον επιβάρυνση στις αγορές προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που ήταν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 3,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για 3,4%. Η επίμονη αυτή τάση πυροδοτεί αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα των πρώτων μειώσεων επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Αν και η αγορά ανέμενε μια πρώτη χαλάρωση εντός του φθινοπώρου, η αναζωπύρωση των τιμών ενδέχεται να αναβάλει τις αποφάσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σήμα ανησυχίας από την ASML

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσαν και οι προβλέψεις της ASML, η οποία –παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο– τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2026. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 7,7 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,29 δισ., όμως οι αγορές επικεντρώθηκαν στις προοπτικές, με την μετοχή της να υποχωρεί. Οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αλλά η ασάφεια για τα επόμενα χρόνια ενίσχυσε τις ανησυχίες για όλο τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, που ήδη δοκιμάζεται από τις παγκόσμιες μεταβολές στη ζήτηση ημιαγωγών.