Στάση αναμονής στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και δασμούς

Ανάμεικτη εικόνα στις ευρωαγορές, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, αλλά και εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας γύρω από τους δασμούς Τραμπ

Ευρωαγορές © EPA/EMILIO NARANJO

Ανάμεικτη εικόνα εμφάνισαν τη Δευτέρα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, αλλά και εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις απειλές δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 546,58 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,08%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,31% στις 7.798,22 μονάδες και τον FTSE MIB να κλείνει με πτώση 0,36% στις 40.166,60 μονάδες. Αντίθετα, θετικά έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Βρετανίας, με τον DAX να ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 24.307,80 μονάδες και τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,23%, κλείνοντας στις 9.012,99 μονάδες.

Η αγορά παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, κυρίως στην αυξανόμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα απειλήσει με επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, εξέλιξη που εάν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η αβεβαιότητα αυτή έχει ήδη επηρεάσει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών. Σύμφωνα με έκθεση της EY, το 46% των εταιρειών που εξέδωσαν προειδοποιήσεις για κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο το β’ τρίμηνο επικαλέστηκαν γεωπολιτική αβεβαιότητα και αλλαγές πολιτικής, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας.

ΕΚΤ: Προς παύση μειώσεων επιτοκίων, ενόψει κρίσιμων στοιχείων

Καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, σηματοδοτώντας προσωρινή παύση στον κύκλο μειώσεων. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται εντός της εβδομάδας, περιλαμβανομένης της τριμηνιαίας Έρευνας Δανεισμού Τραπεζών της Τρίτης, των δεικτών PMI της Πέμπτης και του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίσουν αν απαιτείται νέα μείωση τον Σεπτέμβριο ή αν η νομισματική πολιτική έχει φτάσει σε επαρκώς επεκτατικά επίπεδα. Παράγοντες όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα, η καταναλωτική ζήτηση και, κυρίως, η πορεία των τραπεζικών χορηγήσεων, θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις. Το προηγούμενο διάστημα είχε καταγραφεί ενίσχυση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, όμως η τρέχουσα συγκυρία με την ανατίμηση του ευρώ και την εμπορική αβεβαιότητα μπορεί να έχει διαφοροποιήσει την εικόνα.

Η εσωτερική εικόνα της οικονομίας παραμένει μικτή. Ενώ το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ξεπέρασε τις προβλέψεις λόγω πρόωρων αμερικανικών παραγγελιών, η δυναμική φαίνεται να έχει ατονήσει. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, αναμένει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, προειδοποιεί για την πιθανότητα διατήρησης του πληθωρισμού κάτω του στόχου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ήδη προϊδεάσει τον Ιούνιο ότι ο κύκλος των μειώσεων πλησιάζει στο τέλος του. Πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμμερίζονται την άποψη ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ουδέτερο επίπεδο. Ωστόσο, άλλοι -όπως η Ιζαμπέλ Σνάμπελ- παραμένουν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι ο πήχης για περαιτέρω μέτρα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Σε περίπτωση που οι ενδείξεις στα προσεχή στοιχεία επιβεβαιώσουν αποδυνάμωση της δραστηριότητας, η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί μείωση ξανά τον Σεπτέμβριο και πιθανώς και τον Δεκέμβριο, χωρίς να εγκαταλείπει πλήρως το σενάριο σταθερότητας.

Επιτυχία για τη Ryanair παρά το δύσκολο περιβάλλον

Μέσα στο ασταθές περιβάλλον, ξεχώρισε η Ryanair, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο άνω του 6% έπειτα από την ανακοίνωση κερδών πρώτου τριμήνου 820 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Citigroup χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “πολύ ισχυρά”, σημειώνοντας ενίσχυση στην προσδοκώμενη πορεία των ναύλων για το υπόλοιπο έτος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εικόνα παραμένει ζοφερή. Σύμφωνα με τη Deloitte, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, λόγω επιμονής του πληθωρισμού και αύξησης της ανεργίας στο 4,7%, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2021.

Οι πιέσεις αυτές προσθέτουν επιπλέον βάρος στην ΕΚΤ, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης στήριξης της ανάπτυξης και της αποφυγής υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής μεταβλητότητας.