Οι διεθνείς επενδυτές στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου απολαμβάνουν μια ανάκαμψη της εμπιστοσύνης μετά από μήνες αβεβαιότητας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά επιτέλους να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες για δασμούς, αναφέρουν αναλυτές στο Bloomberg και στο Reuters.
Οι παγκόσμιες μετοχές κατέγραψαν νέα ρεκόρ και τα νομίσματα που είναι ευαίσθητα στον κίνδυνο ενισχύθηκαν, μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία που προβλέπει χαμηλότερους δασμούς από εκείνους που είχε απειλήσει ο Τραμπ νωρίτερα μέσα στον μήνα. Η βασική ανάγνωση από πλευράς επενδυτών είναι ότι διαφαίνεται φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι το χειρότερο σε ό,τι αφορά τον εμπορικό προστατευτισμό ίσως έχει περάσει.
Η συμφωνία με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για επενδύσεις και δάνεια με προορισμό τις ΗΠΑ, είναι η πιο σημαντική από μια σειρά συμφωνιών που έχει συνάψει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αυξάνει την πίεση στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσιμες προθεσμίες τον Αύγουστο.
Παρόλο που το 15% εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό δασμό, ένα τέτοιο επίπεδο είναι διαχειρίσιμο και λιγότερο επιζήμιο από την αστάθεια που δημιουργείται από την αβεβαιότητα, η οποία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τις εταιρείες να προγραμματίσουν επενδύσεις, υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι.
Ως ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η συμφωνία με την Ιαπωνία αποτελεί πιθανώς σημαντικό βήμα προς την άρση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με δασμούς, σύμφωνα με τη Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank.
«Συνολικά, η συμφωνία δικαιολογεί τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φόβων για ύφεση και πληθωρισμό στις ΗΠΑ που κυριάρχησαν νωρίτερα φέτος και αναμένεται να στηρίξει την επενδυτική διάθεση για ρίσκο», ανέφερε η Foley. «Ασκεί παράλληλα πίεση στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές, ενώ ταυτόχρονα γεννά ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και εκεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας».
Η συμφωνία με την Ιαπωνία καθορίζει δασμούς 15% στις ιαπωνικές εισαγωγές, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων – το μεγαλύτερο μεμονωμένο στοιχείο στο εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ–Ιαπωνίας. Ξεχωριστή συμφωνία με τις Φιλιππίνες προβλέπει δασμούς 19%, το ίδιο με την Ινδονησία και μια μονάδα κάτω από το βασικό επίπεδο 20% του Βιετνάμ – σημάδι ότι το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας θα λάβει παρόμοια μεταχείριση.
Οι συμφωνίες Τραμπ ανακουφίζουν τη μεταποιητική βάση του πλανήτη
Στις αρχές του έτους, οι συνεχείς ανατροπές στη δασμολογική πολιτική Τραμπ είχαν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας φόβους για ύφεση και κλυδωνισμούς σε μετοχές, ομόλογα, ακόμη και στο καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Όμως τα επενδυτικά assets υψηλού ρίσκου ανέκαμψαν, καθώς οι αγορές διέκριναν σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε.
«Αφού αυτά τα νέα αναιρούν το μοτίβο “Sell America” που κυριάρχησε τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το short-covering στο δολάριο», ανέφερε η Foley της Rabobank.
Η συμφωνία με την Ιαπωνία ίσως θέτει προηγούμενο για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, εκτιμά η Fabien Yip, αναλύτρια αγορών της IG στην Αυστραλία. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια επενδυτική αισιοδοξία, ενόψει εξελίξεων σε Ευρώπη και Κίνα.
«Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει προβεί σε αρκετές παραχωρήσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, περιλαμβανομένων του Βιετνάμ, της Ινδονησίας και τώρα της Ιαπωνίας», δήλωσε η Yip.
«Γι’ αυτό η σημερινή συμφωνία είναι αρκετά σημαντική για το παγκόσμιο ράλι των αγορών». Ωστόσο, τόνισε, «οι πραγματικοί δασμοί παραμένουν πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις αρχές του έτους και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της τρέχουσας περιόδου αποτελεσμάτων».
Το deal ΗΠΑ με Κίνα παραμένει καθοριστικός παράγοντας
Η συμφωνία με το Πεκίνο παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να συναντά Κινέζους ομολόγους του στη Στοκχόλμη για τον τρίτο γύρο συνομιλιών που στοχεύουν στην παράταση της εκεχειρίας στους δασμούς και τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ε.Ε. συνεχίζουν εντατικές επαφές, επιδιώκοντας να κλείσουν εμπορική συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
«Συνολικά, αυτά τα πιο θετικά νέα για το εμπόριο βοήθησαν σημαντικά στο να περιοριστεί ο φόβος των επενδυτών ότι οι δασμοί θα αυξηθούν ξανά απότομα την 1η Αυγούστου», έγραψε ο Jim Reid της Deutsche Bank σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες.
«Ωστόσο, η απειλή για πολύ υψηλότερους δασμούς εξακολουθεί να ισχύει για αρκετές μεγάλες οικονομίες, όπως 30% για την Ε.Ε., 35% για τον Καναδά και 50% για τη Βραζιλία».
Ο Mohit Kumar, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στη Jefferies International, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σύντομα σε συμφωνίες με τους υπόλοιπους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους. «Αν και από μακροοικονομικής πλευράς πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, ο κόσμος μπορεί να ζήσει με δασμούς της τάξης του 15%», ανέφερε.
«Αυτά τα πιο θετικά εμπορικά νέα έχουν βοηθήσει πραγματικά να μετριαστούν οι φόβοι των επενδυτών ότι οι δασμοί πρόκειται να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα την 1η Αυγούστου», δήλωσε ο Τζιμ Ριντ της Deutsche Bank.
«Αλλά φυσικά, η απειλή πολύ υψηλότερων δασμών εξακολουθεί να υπάρχει για αρκετές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του 30% για την ΕΕ, του 35% για τον Καναδά και του 50% για τη Βραζιλία», πρόσθεσε ο Ριντ. «Γνωρίζουμε επίσης από την εμπειρία μας ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε το αποτέλεσμα παρά μόνο ώρες πριν από την προθεσμία».
Ο Τραμπ στρέφεται στην ΕΕ για εμπορική συμφωνία
Η ΕΕ, η οποία διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες εκ μέρους των 27 μελών της, θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 30% έως την 1η Αυγούστου, πυροδοτώντας απειλές για αντίποινα από την ΕΕ. Ένα τέτοιο επίπεδο θα ήταν οικονομικά εξουθενωτικό για ένα μπλοκ που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο και θα εξαφάνιζε ολόκληρα τμήματα του διατλαντικού εμπορίου. Η ΕΕ αρχικά ήλπιζε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει δασμούς περίπου 10%, αλλά έκτοτε έχει αποδεχτεί ότι το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον αρκετές μονάδες υψηλότερο.
Οι πιέσεις παραμένουν επίσης υψηλές στην Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει προθεσμία στις 12 Αυγούστου προτού οι δασμοί μπορέσουν να επανέλθουν στο 145% από την πλευρά των ΗΠΑ και στο 125% από την πλευρά της Κίνας χωρίς συμφωνία ή παράταση κατόπιν διαπραγμάτευσης.
«Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε άλλους μεγάλους εξαγωγείς της Ασίας για να εξασφαλίσουν καλύτερες συμφωνίες», δήλωσε η ING. «Έχουμε ήδη δει εμπορικές συμφωνίες με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Πριν από την 1η Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με τους Ασιάτες εξαγωγείς».