Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24%, κλείνοντας στις 551,55 μονάδες, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 24.295,93 μονάδες με άνοδο 0,23%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε ισχυρότερα κέρδη 0,85% στις 9.138,37 μονάδες. Αντίθετα, ήπια υποχώρηση σημείωσαν οι δείκτες στη νότια Ευρώπη: ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,41%, κλείνοντας στις 7.818,28 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,24% στις 40.599,68 μονάδες.
Παρά τη θετική τάση, ο ενθουσιασμός περιορίστηκε σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς ο ευαίσθητος στις δασμολογικές εξελίξεις κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψε μόλις οριακή άνοδο της τάξης του 0,13%. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις για την έκβαση της συμφωνίας, παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βασικό δασμό 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, με εξαιρέσεις σε ορισμένους τομείς.
Σταθερή η ΕΚΤ εν μέσω αβεβαιότητας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά από σειρά μειώσεων που έχουν φέρει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, από 4% πριν από έναν χρόνο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε «κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης», καθώς η οικονομική συγκυρία παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.
Αντιδρώντας στην απόφαση της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς — δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη — αυξήθηκε σχεδόν κατά 9 μονάδες βάσης, ενώ ανοδική ήταν η πορεία και για τα αντίστοιχα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να ενισχύονται κατά 8 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, αντιδρώντας στη διατήρηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και εν μέσω ευρύτερης αβεβαιότητας λόγω των εμπορικών τριγμών.
Στις εταιρικές εξελίξεις, η γαλλική εταιρεία λογισμικού, Dassault Systèmesσημείωσε πτώση μετοχής 9,4%, μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα β’ τριμήνου. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 1,52 δισ. ευρώ, όμως υπολειπόμενα των εκτιμήσεων για 1,55 δισ. ευρώ. Η εταιρεία πάντως διατήρησε την πρόβλεψή της για ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 6%-8%.
Η φινλανδική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Neste εκτοξεύθηκε κατά 13,7%, ξεπερνώντας όλους τους τίτλους του Stoxx 600, αφού ανακοίνωσε EBITDA 341 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερο από τις προσδοκίες για 298 εκατ. ευρώ.
Η Nokia ανακοίνωσε πτώση 29% στα λειτουργικά κέρδη του β’ τριμήνου, που διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 360 εκατ. ευρώ. Ο CEO απέδωσε την υστέρηση στην αρνητική συναλλαγματική επίδραση από την αδυναμία του δολαρίου. Η μετοχή υποχώρησε κατά 0,5%, μετά από πτώση 7,6% την προηγούμενη μέρα.
Η Deutsche Bank κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,485 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 1,2 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με ζημιά 143 εκατ. ευρώ πέρυσι. Παρά τις πιέσεις από την ενίσχυση του ευρώ, η διοίκηση διατηρεί την αισιοδοξία της για επίτευξη των ετήσιων στόχων.
Η ιταλική εταιρεία πολυτελών ενδυμάτων Moncler είδε τις πωλήσεις του β’ τριμήνου να μειώνονται κατά 1% στα 396,6 εκατ. ευρώ, υπολείποντας των εκτιμήσεων για 427,2 εκατ. ευρώ, καθώς οι χαμηλές τουριστικές ροές στις αγορές-κλειδιά ΗΠΑ και Κίνα επηρέασαν αρνητικά τις επιδόσεις.
Τέλος, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies ανακοίνωσε πτώση 23% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, που διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. δολάρια, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των 3,62 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία διατήρησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο.