Ευρωαγορές: Μεικτές διακυμάνσεις με φόντο την ειρήνη στην Ουκρανία

Πώς επηρέασε τις ευρωαγορές η είδηση ότι ΗΠΑ και Ρωσία επεξεργάζονται σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία. Πτώση για τις μετοχές αμυντικών εταιρειών

Ευρωαγορές © 123RF

Μεικτές διακυμάνσεις για τις ευρωαγορές σήμερα, στον απόηχο του σοκ που προκάλεσαν οι νέοι δασμοί Τραμπ. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν μικρή άνοδο, με τη γενική εικόνα πάντως να έδειχνε μια διστακτικότητα και προσπάθεια για κινήσεις χωρίς ρίσκο. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως στις τελευταίες ώρες των συνεδριάσεων παρουσιάστηκε μια καλύτερη εικόνα, με τους αναλυτές να την αποδίδουν στις πληροφορίες που έφταναν από το αμερικανορωσικό μέτωπο, ότι δηλαδή Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι εργάζονται για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζει, ανέφερε ότι μια πιθανή συμφωνία θα επέτρεπε στη Ρωσία να καταλάβει την περιοχή που κατέλαβε αρχικά κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε αυτό το περιβάλλον ο γενικός δείκτης Stoxx 600 είχε κέρδη (+0,19%) κλείνοντας στις 547,08 μονάδες. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γαλλικός δείκτης CAC αυξήθηκε κατά 0,44% κλείνοντας στις 7.743 μονάδες. Αντιθέτως, ο γερμανικός δείκτης έκλεισε σε κόκκινο περιβάλλον χάνοντας όμως ελάχιστα 0,12%, ενώ ο αγγλικός FTSE 100 έμεινε αμετάβλητος (-0,06%). Στην περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κέρδισε 0,56% και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,91%. Συγκριτικά, ο ισπανικός δείκτης ήταν εκείνος που βρέθηκε στην καλύτερη μέρα. Με εξαίρεση τον ολλανδικό δείκτη AEX που έχασε 0,13% όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κέρδη, έστω και μικρά.

Ζημιές για τις μετοχές άμυνας στις ευρωαγορές

Στο πεδίο των μετοχών, οι μετοχές των Ευρωπαίων εργολάβων άμυνας υποχώρησαν μετά από την είδηση ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία. Η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα κατά 1,2%, η Hensoldt μειώθηκε κατά 6,4% και η Renk υποχώρησε κατά 5%. Επίσης, η BAE Systems, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Babcock έχασαν στο τέλος της ημέρας τα κέρδη που αρχικά προσκόμισαν.

Πάντως οι εταιρείες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν από τις ανανεωμένες δαπάνες στον αμυντικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης.