Wall Street: Κέρδη στον Dow με στήριξη από την κατανάλωση στις ΗΠΑ

Εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street παρά τις πιέσεις στους δείκτες. Άλμα 12% για UnitedHealth. O Dow Jones άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό

Η πινακίδα της Wall Street κοντά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης © EPA/SARAH YENESEL

Η Wall Street ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής (15/8) με μικτές τάσεις. Αν και ο Dow Jones δεν κατάφερε να διατηρήσει το νέο ρεκόρ που άγγιξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τελικά έκλεισε σε θετικό έδαφος, χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, τα οποία ανέδειξαν ισχυρή καταναλωτική δραστηριότητα. Η νευρικότητα στο ταμπλό συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Αλάσκα, όπου Τραμπ και Πούτιν έχουν ιστορική συνάντηση.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 44.946,12 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,29% στις 6.449,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,4% στις 21.622,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 13 κινήθηκαν ανοδικά και 17 κατέγραψαν απώλειες. Ξεχώρισε η UnitedHealth, η οποία πραγματοποίησε ράλι 12%, μετά την επιβεβαίωση πως η Berkshire Hathaway του Warren Buffett και η Scion Asset Management του Michael Burry απέκτησαν μετοχές της κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αντίθετα, η μετοχή της Cisco σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με απώλειες 4,48%.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν άνοδο. Ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1%, ενώ ο Dow έκλεισε με κέρδη 2%.

Όπως μετέδωσε το CNBC, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο, χάρη κυρίως στις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις μεγάλες διαδικτυακές εκπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές ενίσχυσαν τις αγορές τους το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση -λίγο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Εφόσον εξαιρεθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, η αύξηση ήταν 0,3%, ακριβώς όσο αναμενόταν.

Η συγκεκριμένη έκθεση δείχνει ότι η καταναλωτική δαπάνη ξεκίνησε δυναμικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από μια περίοδο επιφυλακτικότητας που είχε προκληθεί από την αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην καταναλωτική δαπάνη, καθώς αυτή αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Αν και μέχρι στιγμής η Fed έχει διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αρκετοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μειώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι, αντίθετα με τις ανησυχίες ορισμένων αναλυτών, οι επιχειρήσεις δεν μετέφεραν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μειώθηκε στις 58,6 μονάδες τον Αύγουστο, από 61,7 τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τον πληθωρισμό.