Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη, εκτελεστικού διατάγματος που επισημοποιεί τη μείωση των δασμών για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα από 27,5% σε 15%. Το διάταγμα επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία για επενδύσεις ύψους 550 δισ. δολαρίων από την Ιαπωνία.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,09% και ο Topix 0,86%, μετά την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών της χώρας τον Ιούλιο κατά 1,4% σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,13%, ενώ ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 0,74%.
Αρκετές μετοχές ασιατικών εταιρειών παραγωγής μικροτσίπ σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ την Πέμπτη στις ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ημιαγωγών από εταιρείες που δεν μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από το δείπνο του Τραμπ με κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών τεχνολογίας.
Η Advantest σημείωσε άνοδο 2,99%, ενώ η Lasertec ενισχύθηκε 3,24%. Η TSMC σημείωσε άνοδο 1,29%. Οι μετοχές της νοτιοκορεατικής εταιρείας κατασκευής τσιπ μνήμης SK Hynix ανέβηκαν άνω του 3%.
Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,51%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,27%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύεται 2,17%.
Στην Ινδία, ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 σημειώνει οριακή πτώση, ενώ ο δείκτης Sensex καταγράφει άνοδο 3,50%.
Οι αγορές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Τα αμερικανικά μετοχικά futures στις πρώτες ώρες της Ασίας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα εν αναμονή της έκθεσης για την απασχόληση του Αυγούστου που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, και οι τρεις βασικοί δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο, λόγω των προσδοκιών για μια ευνοϊκή έκθεση για την απασχόληση, η οποία θα υποστηρίξει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Ο ευρύς δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,83% στα 6.502,08, ενώ ο Nasdaq Composite έκλεισε με άνοδο 0,98% στα 21.707,69. Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε με άνοδο 350,06 μονάδων, ή 0,77%, στις 45.621,29 μονάδες. Ήταν η 21η ρεκόρ κλείσιμο του S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος.