Οι δασμοί Τραμπ σε φάρμακα, έπιπλα και φορτηγά δεν δείχνει να επηρεάζει τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι κυριότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά στο ξεκίνημα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.
Κέρδη 0,41% για τον πανευρωπαϊκό STOXX600. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,40%, ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,85% και ο βρετανικός FTSE προσθέτει 0,12%. Στην Περιφέρεια ο ισπανικός ΙΒΕΧ κερδίζει 0,50% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,71%.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 100% σε επώνυμα και πατενταρισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, από την 1η Οκτωβρίου, εκτός αν οι εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων ακόμη και στο 200%.
«Από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα επιβάλλουμε δασμό 100% σε οποιοδήποτε επώνυμο ή πατενταρισμένο φαρμακευτικό προϊόν, εκτός εάν μια εταιρεία κατασκευάζει το εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων της στην Αμερική» έγραψε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Truth Social: «Επομένως, δεν θα επιβληθεί δασμός σε αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα εάν έχει ξεκινήσει η κατασκευή».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, τα εισαγόμενα βαρέα φορτηγά θα υπόκεινται σε δασμό 25%, τα ντουλάπια κουζίνας και τα έπιπλα μπάνιου θα επιβαρύνονται με δασμό 50%, ενώ τα εισαγόμενα επικαλυμμένα έπιπλα θα φορολογούνται με 30%, σύμφωνα με το CNBC.