Με νευρικότητα και ελεγχόμενες απώλειες άνοιξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 2.332 μονάδων και τον τζίρο να προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ στα πρώτα λεπτά. Το διεθνές κλίμα παραμένει επιβαρυμένο, μετά τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, εξέλιξη που δεν αιφνιδίασε τις αγορές, αλλά δεν άφησε και περιθώρια για ρίσκο.
Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η Metlen, η οποία κινείται χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις στα 47,28 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η συγκυρία στη διεθνή αγορά αλουμινίου λειτουργεί υπέρ του ομίλου, κυρίως λόγω της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζει συστηματικά, ενώ στο παρασκήνιο παραμένει ανοιχτό το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του χυτηρίου στη Γαλλία. Ο γενικός δείκτης διατηρείται κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης χάρη στη συγκρατημένη άνοδο της Coca-Cola HBC στα 45,60 ευρώ και τη μικρή ενίσχυση της Eurobank στα 4,20.
Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκούνται σε μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο ράλι, οδηγώντας την αγορά έως τις 2.372 μονάδες. Η αντίδραση μετά τις αλλαγές στους δείκτες MSCI δεν είναι διαδικασία μιας ημέρας. Η αγορά εισέρχεται σε φάση αφομοίωσης αποτιμήσεων και συσσώρευσης, χωρίς ωστόσο να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ζώνης των 2.500 μονάδων. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εταιρικές ανακοινώσεις του επόμενου μήνα, όταν και θα αποτυπωθεί αν οι τρέχουσες αποτιμήσεις στηρίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη.
Σε επίπεδο τίτλων, η Motor Oil υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ νέος γύρος απωλειών καταγράφεται σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αν και σε ποσοστά κάτω του 1%. Ήπια πτώση για την Πειραιώς, στα 9,30 ευρώ, πίεση στην Τράπεζα Κύπρου, στα 58,60 η Τιτάν, απώλειες 0,89% για τη ΔΕΗ και 0,46% για την Εθνική. Αμετάβλητη παραμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 33,40 ευρώ. Αντίβαρο στην εικόνα, η Alpha Bank, η οποία εμφανίζει έντονη αντίδραση στα 4,07 ευρώ, με κέρδη 1,42%, καθώς από τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις του MSCI, έχει αλλάξει χέρια ποσοστό άνω του 4% του μετοχικού της κεφαλαίου.