Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές, μετά το sell off της Wall Street

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωαγορές, μετά την πτώση της Wall Street, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Ευρωαγορές © Pixabay

Μεικτή είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν σε νέα πτώση της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%) στις 618,36 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα μεικτά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Safran και η L’Oreal.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,23%. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,22%.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,44%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,03%.

Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από αυξημένη αστάθεια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε logistics, ασφαλιστικές εταιρείες, λογισμικό και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, τα απογοητευτικά περιθώρια κέρδους της αμερικανικής Cisco Systems ενίσχυσαν τις ανησυχίες.

Η L’Oreal υποχώρησε 6,6% μετά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, ενώ ο ευρύτερος τομέας προσωπικών και οικιακών ειδών σημείωσε πτώση 1,2%. Η Delivery Hero κατέγραψε πτώση 8,7% λόγω μεικτών αποτελεσμάτων στη μονάδα της Μέσης Ανατολής.

Στον αντίποδα, η γαλλική Safran ηγήθηκε του Stoxx 600 με άνοδο 7,3%, μετά την ανακοίνωση αύξησης καθαρών εσόδων 3,5% στα 3,17 δισ. ευρώ το 2025, ενώ η NatWest Group υποχώρησε 0,3%, παρά τα κέρδη 1,48 δισ. λιρών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τομέα ακινήτων βρέθηκαν υπό πίεση, επηρεασμένες από την αναταραχή στις μετοχές ακινήτων των ΗΠΑ και τις τεχνολογικές ανησυχίες. Η Land Securities και η British Land σημείωσαν πτώση 2,5%, η Segro 1,2%, και η Vonovia 0,1%.

Οι αγορές μετάλλων ήταν υποτονικές, μετά τις αναφορές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μείωση δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα futures για αλουμίνιο στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,2% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ το χάλυβα με λήξη τον επόμενο μήνα έχασε 0,1%.